Când ar trebui să se coacă primele căpșuni românești

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 22 iul 2022, 15:30

Căpșunile românești sunt, fără îndoială, mult mai gustoase și mai aromate, față de soiurile din alte țări. Nu mai este mult și delicioasele fructe se vor coace și la noi în țară.

Cine a avut norocul să copilărească la țară știe foarte bine ce înseamnă, cu adevărat, o căpșună românească. Nu vă lăsați păcăliți de cei care vin în piață cu aceste fructe și susțin că sunt din cultura proprie. Căpșunile românești se coc la final de primăvară.

Când apar căpșunile românești

Căpșunile se numără printre cele mai îndrăgite fructe, mai ales că nu le puteți găsi oricând, și aici ne referim la cele românești.

Ideal este să consumați mereu doar fructe de sezon, pentru că acestea sunt mai sănătoase și mai gustoase.

Chiar dacă în piețe, căpșunile încep să apară încă din luna aprilie, asta nu înseamnă că sunt românești, așa cum vor să vă facă să credeți cei care le vând. 

Aceste fructe se coc la noi în țară de-abia pe la jumătatea lunii mai. Acelea sunt căpșunile adevărate românești, aromate, gustoase și pline de vitamine. 

Cele care apar mai devreme sau cele care sunt mari sunt stropite. Știm că toate fructele și legumele trebuie spălate foarte bine, tocmai pentru a elimina orice substanță nocivă de pe coajă. 

Gândiți-vă însă că în cazul căpșunilor, situația este puțin mai complicată. Aceste fructe au o pieliță foarte subțire, prin care toate substanțele pătrund foarte ușor în fruct. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra așa zisele căpșuni românești în luna aprilie. Chiar dacă vă este poftă de aceste delicioase fructe, mai bine așteptați să vină sezonul lor. 

Beneficiile căpșunilor

Căpșunile se află în topul fructelor bogate în antioxidanți. Aveți însă grijă la alergii, mai ales în cazul copiilor mici. Aceste fructe au un potențial alergen destul de ridicat. 

În cazul în care vedeți că, după ce a mâncat căpșuni, copilul dumneavoastră prezintă iritații pe piele, în special în jurul gurii, dacă are mâncărimi ale pielii, greață, vărsături, crampe abdominale sau diaree, mergeți de urgență la medic. 

Lăsând la o parte persoanele care au alergie la căpșuni, în general, aceste fructe aduc o mulțime de beneficii organismului. Căpșunile conțin foarte mult potasiu, care ajută la menținerea unei presiuni normale a sângelui. 

Tocmai de aceea, aceste fructe sunt recomandate pentru o bună funcționare a inimii. În plus, scad colesterolul și trigliceridele, pentru că au foarte multe fibre. 

Și beneficiile căpșunilor nu se opresc aici. Aceste micuțe fructe vă ajută să tratați anemia, insomnia și astenia. Sunt bune și în cazul femeilor gravide, pentru că le feresc de eventuale malformații ale fătului. 

Căpșunile sunt recomandate chiar și în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Chiar dacă sunt fructe dulci, au un indice glicemic scăzut, 25, și echilibrează zahărul din sânge. 

Nu vă feriți de consumul acestor fructe, chiar dacă sunteți la dietă. 100 de grame de căpșuni au doar 33 de calorii.