Când are loc a doua recalculare a pensiilor și câți bani în plus vor primi pensionarii! Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Autor: Diana Bostan

Seniorii vor avea parte de o nouă recalculare a pensiilor

Sursa: Pixabay

Începând cu 1 septembrie, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de creșteri semnificative datorită noii Legi a pensiilor.

Casa Națională de Pensii a anunțat că va exista și o a doua etapă de recalculare, denumită „mica recalculare”, notează Newsweek.

Citește și: Pensiile nu vor fi înghețate după recalculare! Anunțul făcut de Simona Bucura-Oprescu: „Există bani”

Seniorii vor avea parte de o nouă recalculare a pensiilor

Potrivit sursei menționate anterior, până la 1 martie 2025, pensionarii care consideră că mai au vechime nevalorificată pot aduce adeverințe de la locurile de muncă pentru veniturile nepermanente, precum sporuri, ore suplimentare, de weekend, de noapte,

prime și diverse alte bonusuri.

Citește și: Recalcularea pensiilor românilor 2024 nu va implica utilizarea unui „indice de corecție”. Simona Bucura-Oprescu: „Vom avea totalul punctelor contributive foarte ușor de realizat”

Această etapă de recalculare va continua până în martie 2025, oferind pensionarilor posibilitatea de a-și actualiza pensiile în funcție de veniturile suplimentare realizate în carieră.

„După 1 septembrie, recalcularea va include și valorificarea veniturilor suplimentare, care până acum nu erau incluse în baza de calcul pentru pensii.

Se vor emite noi decizii de recalculare pentru dosarele pensionarilor care au avut și alte venituri cu caracter permanent,”
au declarat surse din cadrul Casei de Pensii și citate de Newsweek.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Oana Ioniță, despre cum i-a spus fiicei sale cine este tatăl ei adevărat. „Ea se aștepta. Ea a simțit tot timpul că Maxim a fost mult mai iubit sau atașat de Florin.”

Această măsură vine ca un element de noutate, aducând beneficii suplimentare pensionarilor care au realizat venituri nepermanente, dar semnificative, de-a lungul carierei lor. Procesul va asigura că toate veniturile sunt luate în considerare, reflectând astfel mai corect contribuțiile fiecărui pensionar la sistemul de pensii.

Cei care au lucrat la Vidraru se numără printre pensionarii cu cele mai importante creşteri la recalculare

Marți, în județul Argeș, premierul Marcel Ciolacu a declarat că cei care au lucrat la construirea barajului Vidraru vor beneficia de creșteri substanțiale ale pensiilor în urma recalculării acestora, notează Agerpres.

Citește și: Românii care urmează să primească bani în plus pe lângă pensii: Noile modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Premierul a adus un omagiu miilor de muncitori care au forat zeci de kilometri de galerii subterane, au excavat milioane de metri cubi de rocă și au turnat mii de tone de beton pentru a construi barajul.

El a subliniat că, în ciuda numeroaselor accidente și vieți pierdute, acești muncitori sunt considerați adevărați eroi ai țării. „Pentru munca lor desăvârșită, statul român are obligația să le arate respectul cuvenit,” a declarat Ciolacu.

Recalcularea pensiilor va fi realizată de către echipa de la Ministerul Muncii, condusă de o argeșeancă, și va include majorări semnificative pentru toți lucrătorii implicați în construcția barajului Vidraru. 

În final, Marcel Ciolacu a enumerat categoriile de muncitori care vor beneficia de aceste creșteri, inclusiv mineri, zidari, dulgheri, sudori, mecanici și electricieni. „ Așa este și firesc, asta înseamnă cu adevărat să prețuim munca în România,” a conchis premierul, reafirmând angajamentul guvernului de a recunoaște și recompensa eforturile acestor lucrători.