Când are loc cea mai lunga noapte din an 2023? Obiceiuri pentru Solstițiu de Iarnă în 2023

Autor: Bianca Vidoi

Când are loc Solstițiul de Iarnă în anul 2023

Sursa: Pexels.com

Solstițiul de iarnă reprezintă momentul în care începe iarna astronomică, iar acesta are loc în a doua jumătate a lunii decembrie.

Venirii iernii este asociată adesea cu scăderea temperaturilor și cu durata scăzută a zilelor, însă din punct de vedere astronomic, Solstițiul de iarnă reprezintă momentul în care iarna își intră cu adevărat în drepturi.

Când are lor Solstițiul de iarnă și ce reprezintă acest fenomen

Solstițiul de iarnă are loc în a doua jumătate a lunii decembrie, iar acest fenomen este cunoscut și sub numele de solstițiu de hibernare, fiind considerat momentul astronomic în care începe iarna.

Acest moment astronomic are strânsă legătură cu modul în care se mișcă Soarele, pe bolta cerească, reprezentând rezultatul deplasării Pământului în jurul Soarelui.

La data de 22 decembrie 2023 are loc Solstițiul de iarnă, zi în care vom avea parte de cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte de pe parcursul întregului an, având 15 ore și 10 minute. Ora la care va avea loc acest fenomen astronomic este 23:38, iar din momentul în care are loc Solstițiul de iarnă, zilele devin mai lungi pe zi ce trece, iar nopțile devin tot mai scurte. 

Citește și: Solstițiul de iarnă 2022. În ce date se mărește ziua în următorii 10 ani

Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, pentru emisfera nordică și pentru emisfera sudică. Pentru fiecare emisferă, solstițiul reprezintă lucruri opuse, în timpul Solstițiului de iarnă zilele vor începe să crească, cu tot mai multe minute de lumină pe fiecare zi, pe când Solstițiul de vară reprezintă opusul.

În momentul Solstițiului de vară, mai exact la data de 20 iunie 2024, zilele vor începe să scadă, iar nopțile vor deveni tot mai lungi, relatează evz.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Obiceiuri pentru Solstițiul de iarnă în anul 2023

Pentru a întâmpina iarna din punct de vedere astronomic, românii au mai multe obiceiuri de care țin cont în această zi, iar aceștia cred că în noaptea de 22 decembrie cerurile se deschid și toate dorințele li se vor îndeplini. Una dintre cele mai vechi obiceiuri presupune urcarea pe munte alături de o torță aprinsă pentru a întâmpina răsăritul soarelui pentru a alunga spiritele rele ce se apropie. 

În trecut, oamenii sacrificau animale, mai exact miei sau oi, însă această tradiție a fost înlocuită cu sacrificarea arborilor, în special a stejarilor sau a brazilor, ce erau tăiați și arși. Se crede că în această zi oamenii trebuie să aibă gânduri pozitive și să se roage la cele sfinte, astfel încât să atragă norocul în viața lor în anul ce urmează. 

Citește și: Solstițiul de iarnă 2021. Care este cea mai scurtă zi din an. Motivul pentru care oamenii nu trebuie să fie singuri în această zi

În ziua în care are loc Solstițiul de iarnă nu trebuie să fim singuri deoarece se crede că acest lucru atrage în viața noastră spiritele rele. Românii și-au format o tradiție de Solstițiul de iarnă, mai exact cu câteva zile înainte de a începe iarna astronomică, aceștia taie porcul, astfel încât Soarele să poată fi mai puternic.

Imediat după data la care are loc Solstițiul de iarnă, românii trebuie să umble pe la casele oamenilor cu Capra și cu Țurca, realizând diferite dansuri specifice sezonului rece, ritualuri ce fac parte din cultul Soarelui, relatează unica.ro