Toamna se apropie cu pași repezi de final. Ultima lună din acest anotimp, noiembrie, a început deja și după cum ne-am obișnuit, se întunecă din ce în ce mai repede. Cu toate acestea, de-abia peste o lună și jumătate vom avea cea mai scurtă zi din an.
Luna decembrie vine cu cea mai scurtă zi din an
În ultima decadă a lunii septembrie a avut loc echinocțiul de toamnă.
Mai exact, echinocțiul a avut loc pe data de 22 septembrie. În ziua respectivă, ziua a fost egală cu noaptea, pe întreg globul. Pentru cei care nu știu deja, echinocțiul din septembrie marchează trecerea la anotimpul de toamnă.
În fiecare an, există două astfel de evenimente: echonocțiul de primăvară, care are loc în luna martie, și cel de toamnă, în septembrie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Această zi va fi cea mai scurtă din an și va avea doar 8 ore. De asemenea, vom avea parte de cea mai lungă noapte din an, de 16 ore. După data de 21 decembrie, ziua va începe să crească și noaptea să scadă.
Ce înseamnă, de fapt, solstițiul de iarnă
În termeni astronomici, solstițiu înseamnă soare nemișcat. Solstițiul de iarnă marchează, de fapt, mijlocul acestui anotimp.
Specialiștii au ajuns la concluzia că acest fenomen apare atunci când unul dintre polii Pământului are înclinația maximă departe de Soare.Este important de știut că în emisfera nordică, acest eveniment are loc în decembrie, în timp ce în emsifera sudică se întâmplă în iunie. Solstițiul de iarnă durează foarte puțin, iar anul acesta va avea loc pe 21 decembrie, la ora 15:30.
Acest fenomen a fost considerat dintodeauna unul special și în multe țări se organizau diverse festivaluri și petreceri.
Evreii sărbătoresc Hanuka în timpul solstițiului de iarnă, în timp ce afro-americanii au sărbătoarea numită Kwanzaa. Și pentru japonezi, soltițiul este un moment de sărbătoare. Aceștia cred că în acea perioadă iese din peșteră Zeița Soarelui, numită Amatersasu.