Când are loc Dragobetele 2022, sărbătoarea românească a iubirii. Data la care românii sărbătoresc dragostea

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 21 nov 2022, 04:25

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români 

Sursa: unsplash

Când este Dragobetele în 2022? Iată când are loc sărbătoarea iubirii, care este semnificația acesteia și ce tradiții și superstiții se leagă de această zi.

Dragobetele este varianta românească a celebrei sărbători Valentine's Day și reprezintă ziua în care românii își sărbătoresc iubirea. Iată când are loc Dragobetele 2022, cum a apărut această sărbătoare și ce se face în această zi pentru a avea parte de noroc în dragoste.

Dragobete 2022. Când are loc sărbătoarea iubirii? 

Dacă americanii au Valentine's Day, românii au Dragobetele. Aceasta este sărbătoarea tradițional românească a iubirii, ziua în care este sărbătorită dragostea adevărată.

Dragobetele pică în fiecare an la dată fixă. În anul 2022, Dragobetele are loc pe 24 februarie. Cu doar câteva zile înainte de venirea primăverii, românii sărbătoresc iubirea. Este vorba despre o sărbătoare veche, dar plină de semnificație, motiv pentru care de ea se leagă o mulțime de tradiții, obiceiuri, superstiții, dar și legende.

Chiar dacă în ultimii ani românii au împrumutat sărbătoarea americană a iubirii, Valentine's Day, în continuare există multe persoane care aleg să păstreze tradiția românească și să sărbătorească Dragobetele pe 24 februarie.

Astfel, sunt mulți români care consideră că Dragobetele este adevărata sărbătoare a iubirii, ziua în care trebuie să își demonstreze dragostea și aprecierea pentru persoana iubită.

Dragobetele pică în fiecare an la finalul lunii februarie, această zi fiind considerată una magică și care anunță schimbările ce se apropie odată cu venirea primăverii, la 1 martie.

Citeste si: De când sărbătoresc românii Valentine's Day: A devenit mai populară decât Dragobetele!

Cum a apărut Dragobetele și ce simbolizează această sărbătoare? 

Se spune că Dragobetele este una dintre cele mai vechi sărbători din cultura poporului român. Tradiția spune că Dragobetele, care mai este cunoscut și sub denumirea de Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, este cel care aduce iubirea, liniștea și dragostea adevărată în casă și în suflet. Despre el se crede că era un tânăr foarte frumos, puternic și care reușea să întoarcă toate pirivirile.

Se spune că această sărbătoare își are rădăcinile în tradițiile dacice și că, în acea perioadă, exista un zeu al iubirii care era sărbătorit în fiecare an pe data de 24 februarie.

Nu este clar cum a luat naștere, de fapt, Dragobetele, însă majoritatea etnologilor și filologilor cred că această sărbătoare are că punct de pornire sărbătoarea religioasă de pe 24 februarie, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care în slavă se numește Glavo-Obretenia.

Ulterior, denumirea a fost preluată de români și s-a tot schimbat de-a lungul anilor, până s-a ajuns la Dragobete. În anumite zone ale țării, sărbătoarea iubirii mai este cunoscută și sub denumiri ca Vobritenia, Rogobete, Bragobete sau Bragovete, potrivit wikipedia.org. 

Dragobete 2022. Care este, de fapt, legenda care stă în spatele acestei sărbători? 

În spatele sărbătorii de Dragobete se află o legendă fascinantă. Se spune că Dragobetele era fiul Dochiei, acesta fiind considerat zeul iubirii.

Lui i se mai spunea și Cap de Primăvară sau Cap de Vară și se credea că are puterea de a aduce dragostea în sufletul oamenilor, dar și buna dispoziție. Tot despre el se credea că putea să le facă pe fete să își piardă mințile din dragoste, având în vedere că era înzestrat cu o frumusețe ieșită din comun. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Tradiția spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană de Maica Precista, asta după ce a făcut-o și pe ea să se îndrăgostească de el. 

Ce tradiții, superstiții și obiceiuri se respectă de Dragobete 2022?

Dragobetele 2022 este sărbătoarea iubirii, astfel că majoritatea tradițiilor, superstițiilor și obiceiurilor au legătură cu dragostea în această zi.

Se spune că pe data de 24 februarie, atunci când este Dragobetele, femeile ar trebui să aibă în casă flori proaspete, de primăvară. Cele care le vor atârna la icoane vor avea parte de noroc, vor fi protejate de rele și își vor păstra frumusețea mai mult timp. Tradiția spune că florile trebuie păstrate la icoane până de Sânziene, iar atunci trebuie aruncate într-o apă curgătoare.

O altă superstiție spune că îndrăgostiții trebuie să fie împreună în această zi și să se sărute, asta dacă vor să rămână împreună toată viața. Se crede că cei care vor vedea o pereche de păsări de Dragobete vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.

Se spune că fetele care nu se întâlnesc cu un bărbat pe 24 februarie 2022, de Dragobete, vor rămâne singure întregul an. 

De Dragobete, bărbații trebuie să se înțeleagă bine cu toate femeile din viața lor, asta dacă nu vor să aibă parte de ghinion pe tot parcursul anului.

Pentru a avea noroc în dragoste, se spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte făcute din semințe uscate de cânepă. 

Pentru a fi frumoase și ferite de boli în timpul anului, se spune că femeile ar trebui să strângă zăpadă din curte, să o topească și apoi să se spele cu acea apă pe față. Pentru a-și afla ursitul, fetele își pot pune busuioc sub pernă în noaptea de 23 spre 24 februarie și se crede că Dragobetele le va ajuta să își viseze alesul.

De Dragobete 2022, tradiția spune că nimeni nu ar trebui să plângă. Acesta este semn rău, iar cei care vor vărsa lacrimi pe 24 februarie vor avea parte de un an greu, cu multe încercări.

Mai mult, pentru a nu îl înfuria pe Dragobete, pe 24 februarie nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se calcă. În schimb, femeile au voie să curețe casa, acesta fiind un lucru care poate atrage energiile pozitive.

Citeste si: Când este, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Ortodocșii nu îl sărbătoresc pe 14 februarie

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.