Dragobetele este varianta românească a celebrei sărbători Valentine's Day și reprezintă ziua în care românii își sărbătoresc iubirea. Iată când are loc Dragobetele 2022, cum a apărut această sărbătoare și ce se face în această zi pentru a avea parte de noroc în dragoste.
Dragobete 2022. Când are loc sărbătoarea iubirii?
Dacă americanii au Valentine's Day, românii au Dragobetele. Aceasta este sărbătoarea tradițional românească a iubirii, ziua în care este sărbătorită dragostea adevărată.
Chiar dacă în ultimii ani românii au împrumutat sărbătoarea americană a iubirii, Valentine's Day, în continuare există multe persoane care aleg să păstreze tradiția românească și să sărbătorească Dragobetele pe 24 februarie.
Dragobetele pică în fiecare an la finalul lunii februarie, această zi fiind considerată una magică și care anunță schimbările ce se apropie odată cu venirea primăverii, la 1 martie.
Citeste si: De când sărbătoresc românii Valentine's Day: A devenit mai populară decât Dragobetele!
Cum a apărut Dragobetele și ce simbolizează această sărbătoare?
Se spune că Dragobetele este una dintre cele mai vechi sărbători din cultura poporului român. Tradiția spune că Dragobetele, care mai este cunoscut și sub denumirea de Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, este cel care aduce iubirea, liniștea și dragostea adevărată în casă și în suflet. Despre el se crede că era un tânăr foarte frumos, puternic și care reușea să întoarcă toate pirivirile.
Nu este clar cum a luat naștere, de fapt, Dragobetele, însă majoritatea etnologilor și filologilor cred că această sărbătoare are că punct de pornire sărbătoarea religioasă de pe 24 februarie, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care în slavă se numește Glavo-Obretenia. Ulterior, denumirea a fost preluată de români și s-a tot schimbat de-a lungul anilor, până s-a ajuns la Dragobete. În anumite zone ale țării, sărbătoarea iubirii mai este cunoscută și sub denumiri ca Vobritenia, Rogobete, Bragobete sau Bragovete, potrivit wikipedia.org.
Dragobete 2022. Care este, de fapt, legenda care stă în spatele acestei sărbători?
În spatele sărbătorii de Dragobete se află o legendă fascinantă. Se spune că Dragobetele era fiul Dochiei, acesta fiind considerat zeul iubirii. Lui i se mai spunea și Cap de Primăvară sau Cap de Vară și se credea că are puterea de a aduce dragostea în sufletul oamenilor, dar și buna dispoziție. Tot despre el se credea că putea să le facă pe fete să își piardă mințile din dragoste, având în vedere că era înzestrat cu o frumusețe ieșită din comun.
Tradiția spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană de Maica Precista, asta după ce a făcut-o și pe ea să se îndrăgostească de el.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Ce tradiții, superstiții și obiceiuri se respectă de Dragobete 2022?
Dragobetele 2022 este sărbătoarea iubirii, astfel că majoritatea tradițiilor, superstițiilor și obiceiurilor au legătură cu dragostea în această zi.
Se spune că pe data de 24 februarie, atunci când este Dragobetele, femeile ar trebui să aibă în casă flori proaspete, de primăvară. Cele care le vor atârna la icoane vor avea parte de noroc, vor fi protejate de rele și își vor păstra frumusețea mai mult timp. Tradiția spune că florile trebuie păstrate la icoane până de Sânziene, iar atunci trebuie aruncate într-o apă curgătoare.
O altă superstiție spune că îndrăgostiții trebuie să fie împreună în această zi și să se sărute, asta dacă vor să rămână împreună toată viața. Se crede că cei care vor vedea o pereche de păsări de Dragobete vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.
Se spune că fetele care nu se întâlnesc cu un bărbat pe 24 februarie 2022, de Dragobete, vor rămâne singure întregul an.
De Dragobete, bărbații trebuie să se înțeleagă bine cu toate femeile din viața lor, asta dacă nu vor să aibă parte de ghinion pe tot parcursul anului.
Pentru a avea noroc în dragoste, se spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte făcute din semințe uscate de cânepă.
Pentru a fi frumoase și ferite de boli în timpul anului, se spune că femeile ar trebui să strângă zăpadă din curte, să o topească și apoi să se spele cu acea apă pe față. Pentru a-și afla ursitul, fetele își pot pune busuioc sub pernă în noaptea de 23 spre 24 februarie și se crede că Dragobetele le va ajuta să își viseze alesul.
De Dragobete 2022, tradiția spune că nimeni nu ar trebui să plângă. Acesta este semn rău, iar cei care vor vărsa lacrimi pe 24 februarie vor avea parte de un an greu, cu multe încercări.
Mai mult, pentru a nu îl înfuria pe Dragobete, pe 24 februarie nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se calcă. În schimb, femeile au voie să curețe casa, acesta fiind un lucru care poate atrage energiile pozitive.