Când are loc echinocțiul de primăvară 2021, când va trebui să trecem la ora de vară

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 22 iul 2022, 15:05

Echinocțiul de primăvară 2021 va avea loc în curând și tot în următoarele zile vom trece și la ora de vară. Poate fi ultima dată când în România se vor da ceasurile cu o oră înainte.

Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea sunt egale, în toate locurile de pe Pământ. Acest fenomen are loc de două ori pe an și astfel avem echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Este important de știut că acest fenomen nu are o dată fixă, ceea ce înseamnă că echinocțiul nu are loc în fiecare an în aceeași zi. 

Echinocțiul de primăvară 2021

Doar câteva zile ne mai despart de echinocțiul de primăvară. Dacă nu vă mai aduceți aminte ce înseamnă acest fenomen, vă spunem, pe scurt, că este momentul în care ziua și noaptea au același număr de ore, în toate locurile de pe Pământ. 

Există două tipuri de echinocțiu: de primăvară și de toamnă. Acesta din urmă are loc atunci când Soarele trece din emisfera nordică în cea sudică, după ce traversează ecuatorul ceresc. 

În schimb, echinocțiul de primăvară este exact opusul, adică momentul în care Soarele trece din emisfera sudică în cea nordică.  

Așa cum știm deja, nici echinocțiul de toamnă și nici cel de pirmăvară nu au loc în aceeași zi, în fiecare an. În 2021, echinocțiul de primăvară va avea loc sâmbăta aceasta, pe data de 20 martie, la ora 09:37. Din acel moment, ziua începe să crească, iar noaptea să scadă.

De altfel, echinocțiul de primăvară reprezintă și începutul primăverii astronomice. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Când trecem la ora de vară

La doar câteva zile după ce va avea loc echinocțiul de primăvară, se va trece la ora de vară. Astfel, în ultima duminica din luna martie, vom da ceasurile cu o oră înainte. 

Asta înseamnă că în noaptea de 27 spre 28 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ziua de 28 martie va fi, astfel, cea mai scurtă zi a anului 2021, cu doar 23 de ore. 

Este posibil ca anul acesta să fie ultima dată când vom trece la ora de vară. Statele care sunt membre în Uniunea Europeană, printre care și România, trebuie să aleagă la ce oră vor rămâne. 

De menționat este faptul că ora standard este considerată a fi ora de iarnă. Astfel, țările care decid să aleagă ora de iarnă, ar trebui să modifice ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie. 

În schimb, statele care vor să rămână definitiv la ora de vară, vor face ultima schimbare de oră în ultima duminică din luna martie. 

Deciziile finale ar fi trebuit să fie comunicate Comisiei Europene în luna aprilie a acestui an, însă pandemia de coronavirus a schimbat aceste planuri și astfel este posibil ca termenul de predare să fie prelungit. 

În România a fost elaborată o propunere de renunțare la ora de vară, însă aceasta a fost respinsă de către Senat, în 2018. 

Și anul trecut, Guvernul și-a menținut decizia de a nu accepta ca România să rămână definitiv la ora de iarnă. Inițiativa legislativă a fost retrimisă luna trecută către comisii, iar în următoarele luni este posbil să avem și o decizie finală.