Când are loc „Superluna sângerie”? Unde putem vedea singura eclipsă totală de lună din 2021

Author: Elena Padure
Actualizat: 25 iul 2022, 06:50
Superluna sangerie poate fi observata în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.

Două fenomene astronomice importante vor avea loc pe data de 26 mai. Este vorba despre superluna sângerie și eclipsa totală de lună.

Superluna sângerie nu va fi vizibilă în România, deoarece va avea loc la prânz, însă va putea fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.

Unde pot fi urmărite eclipsa totală de lună și „Superluna sângerie”

Potrivit Space.com,  singura eclipsă lunară totală din acest an va avea loc pe 26 mai, simultan cu „Superluna Sângerie”, care marchează cea mai scurtă dinstanță dintre lună și pământ într-un an.

Pentru că se va întâmpla la prânz în ora României, nu va fi vizibil în țara noastră.

Fenomenul va fi, însă, vizibil în Australia, Asia de Sud-Est, Canada, majoritatea Statelor Unite  și America Centrală. Luna plină va arăta mai mare decât de obicei, deoarece va fi situată la perigeu, și anume cea mai apropiată distanță de pământ.

Citeste si: Fenomen astrologic spectaculos duminica noaptea! Vom avea parte de o superluna

Odată ce intră în conul de umbră al pământului, luna capătă o culoare culoare roșiatică. Pentru cei care nu se află în zona vizibilă a eclipsei solare, vor exista mai multe fluxuri live pe Internet. Observatorul Griffith din Los Angeles a va transmite imagini în direct de la 11:45 dimineața în România, cu doar două minute înainte de începerea penumbrei eclipsei de Lună. Transmisia se va încheia la ora 04.00,

potrivit digi24.ro.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Și Observatorul Lowell, responsabil pentru planeta pitică Pluto- va transmite, imagini în timp real ale eclipsei de Lună de la mai multe telescoape din Flagstaff, Arizona de la 12:30.

Echipa de acolo va desfășura și cursuri online despre Luna și Eclipsă. Proiectul de telescop virtual al observatorului online stabilit de astrofizicianul Gianluca Masi de la Observatorul Bellatrix din Italia va fi difuzat de două ori: una este o eclipsă de soare,

iar cealaltă este o lună. 

Citeste si: Când este vizibilă Luna Roz în România? Fenomenul este unul rar!

Time and Date, este un site interactiv care oferă o varietate de instrumente pentru observarea cerului și schimbarea fusurilor orare. Transmisia live va începe la ora 12.30, ora României.

Citeste si: Cifra destinului! Ce este și cum ne influențează? Mihai Voropchievici a făcut dezvăluirea