În fiecare an, creștinii sărbătoresc prin post Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă ce s-a întâmplat, în realitate, în această zi.
Când se sărbătorește lTăierea Capului Sfântului Ioan Botezătoru
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se schimbă pe 1 septembrie, nu pe 1 ianuarie.
Biserica Ortodoxă, dar și cea Catolică sărbătoresc în fiecare an, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
De altfel, Ioan Botezătorul este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.
Sfântul Ioan s-a născut în cetatea Orini. Tatăl său, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron.
Proorocul a venit pe lume cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos.
Pentru că acesta nu a crezut, a rămas mut, până în momentul în care i-a pus numele fiului său. Încă din tinerețe, Sfântul Ioan a dus o viață lipsită de plăceri și s-a retras în pustietate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
A primit însă poruncă să înceapă să predice învățăturile Domnului și să-i anunțe pe oameni de venirea lui Iisus Hristos.
Ce reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
În acele vremuri, Galileea era condusă de împăratul Irod. Acesta s-a căsătorit cu soția fratelui său, Irodiada. Sfântul Ioan i-a spus împăratului că a făcut un mare păcat, lucru care a înfuriat-o pe Irodiada.
Drept pedeapsă, Sfântul Ioan a fost închis în castelul lui Irod.
În ziua în care Irod își sărbătoarea ziua de naștere, soția sa și-a pus fiica, pe Salomeea, să danseze pentru invitați. Pentru că toți au fost încântați de dansul acesteia, Irod a vrut să o răsplătească.
Îndemnată de mama ei, Salomeea a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar împăratul i-a făcut pe plac.
A fost trimis în Spania, împreună cu soția și cu Salomeea. Acolo, toți trei și-au găsit sfârșitul: Salomeea a fost decapitată de gheața unui râu, când încerca să-l traverseze, în timp ce Irod și Irodiada au fost înghițiți de vii de pământ.
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat inițial în Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.
Apoi a fost mutat la Comane, iar apoi a fost adus la Constantinopol, de către Sfântul Ignație.