Când are loc ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și ce reprezintă această zi

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 15:15

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sarbatoare ortodoxa importanta

Sursa: doxologia.ro

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august. Iată când are loc și ce reprezintă, de fapt, această zi.

În fiecare an, creștinii sărbătoresc prin post Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă ce s-a întâmplat, în realitate, în această zi. 

Când se sărbătorește lTăierea Capului Sfântului Ioan Botezătoru

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se schimbă pe 1 septembrie, nu pe 1 ianuarie. 

Biserica Ortodoxă, dar și cea Catolică sărbătoresc în fiecare an, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi este trecută cu roșu în calendar și este o zi de post. 

De altfel, Ioan Botezătorul este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.  

Sfântul Ioan s-a născut în cetatea Orini. Tatăl său, Zaharia, era preot, iar mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron.  

Proorocul a venit pe lume cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos.

Înainte să se întâmple asta, îngerul Gavriil l-a anunțat pe preotul Zaharia de nașterea fiului său. 

Pentru că acesta nu a crezut, a rămas mut, până în momentul în care i-a pus numele fiului său. Încă din tinerețe, Sfântul Ioan a dus o viață lipsită de plăceri și s-a retras în pustietate. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

A primit însă poruncă să înceapă să predice învățăturile Domnului și să-i anunțe pe oameni de venirea lui Iisus Hristos.

Ce reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul  

În acele vremuri, Galileea era condusă de împăratul Irod. Acesta s-a căsătorit cu soția fratelui său, Irodiada. Sfântul Ioan i-a spus împăratului că a făcut un mare păcat, lucru care a înfuriat-o pe Irodiada. 

Drept pedeapsă, Sfântul Ioan a fost închis în castelul lui Irod. 

În ziua în care Irod își sărbătoarea ziua de naștere, soția sa și-a pus fiica, pe Salomeea, să danseze pentru invitați. Pentru că toți au fost încântați de dansul acesteia, Irod a vrut să o răsplătească. 

Îndemnată de mama ei, Salomeea a cerut  capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar împăratul i-a făcut pe plac. Chiar după ce a comis acest păcat, Irod a fost învins de arabi și a pierdut împărăția. 

A fost trimis în Spania, împreună cu soția și cu Salomeea. Acolo, toți trei și-au găsit sfârșitul: Salomeea a fost decapitată de gheața unui râu, când încerca să-l traverseze, în timp ce Irod și Irodiada au fost înghițiți de vii de pământ. 

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat inițial în Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Apoi a fost mutat la Comane, iar apoi a fost adus la Constantinopol, de către Sfântul Ignație.