Când are loc Târgul de fete de pe Muntele Găina

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 apr 2024, 01:15
Când are loc Târgul de fete de pe Muntele Găina
Sursa: Facebook Targul De Fete , Muntele Gaina

Târgul de fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai cunoscute sărbători din țara noastră, iar acesta se organizează în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie.

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează de sute de ani, în județul Alba, iar ca în fiecare an, acesta se va organiza în luna iulie, în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie, la o altitudine de 1.467 de metri.

Citește și: Sfântul Ilie 2023: Tradiţii româneşti pentru această mare sărbătoare

Când are loc Târgul de fete de pe Muntele Găina

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează încă din anul 1816, atunci când a fost menționată pentru prima oară în documente, iar în fiecare an, acest eveniment este celebrat în duminica cea mai apropiată de Sfântul Ilie, ce se sărbătorește la data de 20 iulie 2023. Acest târg se va organiza anul acesta în zilele de 22-23 iulie 2023, în județul Alba, iar vizitatorii se vor putea bucura de tradițiile vechi de sute de ani.

Sărbătoarea va fi organizată pe un platou montan, la o altitudine de aproximativ 1.467 de metri, iar accesul spre târg se poate reliza prin localitatea Avram Iancu, județul Alba, unde este necesar să parcurgeți cu mașina un drum forestier de aproximativ 9 kilometri pentru a ajunge la platou. Pe vremuri, târgul de fete avea o semnificație aparte, ce s-a pierdut în cei peste 200 de ani de existență, astăzi sărbătorindu-se doar cu ajutorul grătarelor, a concertelor sau a deliciilor culinare pregătite de săteni.

Citește și: La mulţi ani de Sfântul Ilie 2023: Mesaje, urări şi felicitări

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce semnificație are acest eveniment cu o vechime de peste 200 ani

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare moțească, veche de peste 200 de ani, potrivit căreia în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie, fetele sunt aduse pe Muntele Găina sau „Muntele Dragostei” pentru a îți găsi sufletul pereche. La început, fetele veneau la acest târg pentru a fi pețite de feciori și se puteau cununa pe acest munte. 

Cum anii au trecut, s-au aflat tot mai multe legende cu privire la celebra sărbătoare cunoscută de pe Muntele Găina, una dintre acestea vorbind despre o crăiasă ce locuia pe munte, ce avea o găină care făcea ouă de aur pentru care îndrăgostiții îi treceau pragul. Însă aceasta nu este singura legendă ce face referire de târgul de fete, istoricii cred că acest obicei a luat naștere din dorința de comunicare pe care oamenii din cele peste 80 de sate aflate în apropiere o simțeau.

Fetele singure veneau adesea la târg pentru a își găsi marea dragoste, iar acestea veneau însoțite de familie și își puneau un cort în care să se găsească toată zestrea pe care aceasta o are pentru cel ce o cucerește. Fata ce era aleasă de un fecior era invitată la joc şi apoi cântărită pe o scândură, pe capătul celălalt fiind pusă zestrea acesteia, astfel se realiza târguirea fetei. 

Citește și: Sf. Ilie 2023: Tradiția de mult uitată. Ce este bine să faci în această zi?

Sursa: ziarulunirea.ro