Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 19:45
Foto(5)

Cand sunt Rusaliile in 2020: in ce data pica Rusaliile 2020 si cate zile libere vom avea.

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină, care are loc la 50 de zile după Paște. Se mai numește și Pogorârea Sfântului Duh pentru că este considerată ziua în care Sfântul Duh a vorbit apostolilor lui Isus Hristos și le-a vorbit despre misiunea lor de a duce cuvântul Domnului în toată lumea.

Când au loc Rusaliile în 2021 

Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină, care are loc la 50 de zile după Paște. Se mai numește și Pogorârea Sfântului Duh pentru că este considerată ziua în care Sfântul Duh a vorbit apostolilor lui Isus Hristos și le-a vorbit despre misiunea lor de a duce cuvântul Domnului în toată lumea.

În anul 2021 Rusaliile vor fi celebrate pe data de 20 iunie, duminica.

Dar și pe 21 iunie 2021, când este a doua zi de Rusalii. 

Rusaliile sunt motiv pentru două zile libere legale (duminică și luni). Credincioșii duc la biserică crenguțe de nuc şi salcie pentru a fi sfințite, apoi le așează la icoană pentru a-I feri de rele. Se spune că cine nu respectă ziua de Rusalii va fi bântuit de spirite rele (numite lele), astfel încât în aceste zile nu se fac treburi gospodărești.

Citeste si: Când îl sărbătorim pe Sfântul Nectarie și cum a ajuns să fie declarat sfânt de greci

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

După Învierea Domnului, la 50 de zile se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Ce semnificație are sărbătoarea de Rusalii și ce tradiții se respectă.

Numele sărbătorii de Rusalii vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, ce în vechime era închinată și strămoșilor.

Fiecare regiune are tradițiile ei. În Transilvania se “udă nevestele” cu parfum. În Oltenia se joacă Dansul Călușarilor. În unele zone se spune că nu ai vvoie să te cerți cu alte persoane. Totodata nu ai voie sa mergi in locuri pustii.

Tradițiile de Rusalii, păgâne sau creștine, fac parte din cultura populară a țării și dau farmec fiecărei regiuni în parte.

In unele zone din România, de Rusalii se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru vii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile. 

Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se spune că  teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane. 

In ziua Rusaliiilor, femeile fac descantece pentru a alunga Ielele, iar usile se ung cu usturoi, pentru ca se crede ca asa va fi pazita casa de rele si ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.

In unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a spori laptele.

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021

Ce nu e bine să faci de Rusalii

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi;

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele;

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua;

De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”, potrivit StirileKanalD.ro.