Când cresc, din nou, pensiile, în România. Cum sunt afectate veniturile românilor de deficitul bugetar de 20 de miliarde de lei

Autor: Andreea Buinoschi

Momentan, nu se știe data exactă la care se va face reforma legii pensiilor

Sursa: shutterstock

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat când vor crește pensiile din nou, la scurt timp după ce a fost anunțat un deficit bugetar în valoare de 20 de miliarde de lei.

Marius Budăi a anunțat când vor crește, din nou, pensiile românilor. Acestea au fost majorate la începutul anului, dar o mare parte din beneficiari nu se descurcă nici în această situație.

Când vor crește, din nou, pensiile, în România

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că, momentan, nu se știe data exactă la care se va face reforma legii pensiilor, dar ce se știe este că pensiile nu pot crește mai devreme de anul 2024.

În momentul de față, se discută tei variante ale legii pensiilor, urmând ca varianta asupra căreia se va decide Coaliția să meargă în Parlament.

Conform obligațiilor care au fost asumate prin PNRR, până la finalul lunii iunie a acestui an, legea pensiilor va trebui să se regăsească într-o formă votată.

Citește și: Cele șase schimbări importante care vor viza pensiile românilor. Noutățile care prezintă interes pentru anumiți români

„Trebuie sa vedem in ce perioada se rezolvă acest impact bugetar care vine cu cele doua legi. Trebuie să rezolvăm inechităţile, iar acestea se rezolvă în doi paşi: in baza unui act normativ si apoi prin impact bugetar. Aceste inechitati trebuie rezolvate si trebuie sa vedem si incadrarea in timp”, a precizat Marius Budăi, conform romaniatv.net.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pensiile urmează să fie recalculate, după ce legea va intra în vigoare

Potrivit ministrului Muncii, pensiile urmează să fie recalculate abia după ce legea va intra în vigoare, sperând, totodată, ca toate datele să fie colectate în mod electronic, până la finalul verii.

„În perioada de faţă, activitatea de preluare in format electronic si separare a perioadelor contributive de perioadele necontributive continua si speram ca pana la 31 august sa avem totul in format electronic si deja lucrat, dupa care, cand vom avea si legea si data de intrare in vigoare a legii

sa fie mult mai usor de calculat. Să vedem in ce perioadă de timp România îşi va putea permite sa suporte acel impact bugetar”, a mai precizat ministrul.

Citește și: Ajutoare sociale 2023: Cine va beneficia de Programul Incluziune și Demnitate Socială? Sunt alocate fonduri de 970 milioane de euro!

În ceea ce privește Legea 57, bugetul pensiilor a scăzut de la 150 de miliarde la 120 de miliarde.

Cu toate acestea, Marius Budăi a ținut să precizeze faptul că, pentru a se acoperi gaura din buget, nu se va tăia niciun venit.

„Important e că nicio pensie nu va scădea, va fi foarte clar acest aspect. În PNRR sunt nişte prostii, acum imi dau seama de ce au facut PNRR pe ascuns. Trebuie ca la masa dialogului să găsim împreună soluţia”, a mai precizat ministrul.