Cartoful este un aliment extrem de popular care sta la baza multor mancaruri. Desi putina lume stie, cartofii au numeroase beneficii asupra sanatatii, insa pot deveni toxici daca sunt pastrati o perioada mai lunga de timp, provocand diverse probleme.
Afla cum sa iti dai seama cand devin cartofii toxici.
Cartofi: ce beneficii au cartofii
Exista o parere generala potrivit careia consumul de cartofi ingrasa.
Cartofii sunt extrem de bogati in fibre, vitamina C, vitamina B6, potasiu, calciu si magneziu. Combinate, aceste elemente controleaza tensiunea arteriala, scad colesterolul din sange si previn formarea cheagurilor.
Cartofii au si un continut extrem de ridicat de fibre naturale, care au proprietatea de a regla transitul intestinal; ajuta astfel la o digestie mai buna.
Cartofii sunt bogati in vitamina C si acid folic, elemente care previn deteriorarea celulelor si aparitia tumorilor. In plus, continutul ridicat de calciu, magneziu si zinc din cartofi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos.
Cartofii pot preveni si bolile de ochi sau imbatranirea pielii si, suplimentar, au si un efect antiinflamator.
Citeste si: Shaorma facuta in casa: cum o faci ca sa iasa mai buna si mai sanatoasa decat la shaormerie
Citeste si: Cartofi la cuptor- reteta secreta: cum sa-i faci crocanti
Citeste si: Lista cu legumele si fructele cu cele mai multe pesticide
Citeste si: Spanac sote cu ou: cum faci ca sa iti iasa cremos si usor de mancat
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cartofi toxici: cum iti dai seama cand cartofii au devenit toxici
Mare atentie cand consumi cartofi; exista o serie de semne care iti indica faptul ca acestia sunt toxici. Daca in timp ce cureti cartofii observi ca unii dintre ei sunt verzi, nu ii mai manca. Culoarea verde indica un continut ridicat de solanina, o substanta toxica si otravitoare pentru oameni.
Simptomele otravirii cu solanina sunt greturi, varsaturi, diaree, dureri de cap si ameteli. Poate parea greu de crezut, insa in cazurile grave intoxicarea cu solanina poate duce chiar la moarte. Ele apar de regula la 8- 12 ore de la ingerare. Mare atentie: fierberea sau prajirea cartofilor nu elimina continutul de solanina din cartofi.
Cartofi toxici: alti cartofii care nu sunt buni pentru consum sunt cartofii incoltiti.
Mugurii contin pe langa solanina si chaconina, o substanta care este daunatoare sistemului nervos.Mare atentie: chiar daca mugurii sunt complet taiati si indepartati de pe suprafata cartofului consumul lor tot nu este recomandat, deoarece substanta toxica ramane infiltrata in interiorul cartofului.
Citeste si: Piure de cartofi. Unde greșești când îl prepari
Cartofi toxici: cum sa eviti intoxicarea
Iata cateva trucuri prin care poti evita intoxicarea cu solanina si chaconina. Daca observi ca unul dintre cartofii pe care ii cureti are suprafata verzuie, taie complet acea portiune.
Daca au inmugurit sau au suprafata moale si incretita, cartofii nu mai trebuie consumati, ci aruncati. Nici procesarea termica nu va scade nivelul de substante toxice din continut. Iti poti da seama daca mananci cartofi toxici si daca, atunci cand ii mesteci, simti un gust amar.
Daca iei de la magazin o cantitate mai mare de cartofi este recomandat sa ii pastrezi in incaperi racoroase si intunecate, ferite complet de lumina. Vei intarzia astfel cresterea volumului de solanina si chaconina din compozitia lor.
Cum mananci cartofii corect
Pentru a profita din plin de efectele lor benefice, incearca sa nu mai consumi cartofi combinati cu carne; aceasta combinatie ingrasa foarte mult si ingreuneaza digestia.
De asemenea, evita pe cat posibil consumul de cartofi prajiti. Desi au un gust irezistibil au foarte multe calorii si contin multe substante toxice.
Poti combina cartofii cu legume: fie sub forma de salata orientala, sau salata simpla cu castraveti si masline, fie sub forma de mancaruri precum tocanita de cartofi fara carne. Si cartofii la cuptor, stropiti cu ulei de masline, sunt sanatosi daca sunt consumati in cantitati potrivite.