Când devine canicula mortala pentru oameni?

Autor: Bogdan Frațilă

Lumea devine din ce în ce mai caldă - cu consecințe asupra sănătății noastre. Dar temperatura nu este singura problemă, ci și umiditatea joacă un rol important!

Sursa: PixaBay

Lumea devine din ce în ce mai caldă - cu consecințe asupra sănătății noastre. Dar temperatura nu este singura problemă, ci și umiditatea joacă un rol important!

Lumea devine din ce în ce mai caldă- cu consecințe asupra sănătății noastre. Dar temperatura nu este singura problemă, ci și umiditatea joacă un rol important. Care este temperatura maximă de răcire pe care oamenii o pot suporta?
Căldura ridicată afectează corpul uman în mai multe moduri. Atunci când se încălzește, vasele de sânge se dilată și își măresc suprafața pentru a putea elibera cât mai multă căldură.

Mai mult sânge este pompat în venele exterioare pentru a elibera căldura acolo. Începem să transpirăm pentru a ne răci temperatura corpului prin evaporare. În cazuri extreme, temperaturile prea ridicate pot duce la moarte: În valul de căldură recent din India, aproximativ 100 de persoane au murit. Temperaturi de aproape 50 de grade au domnit acolo zile întregi. În cazul unui accident vascular cerebral provocat de căldură, organismul nu se mai poate răci până la cele 37 de grade necesare- organele cedează.

Căldura sufocantă este mai stresantă

În Germania nu este atât de cald. Dar zeci de mii de oameni au murit din cauza căldurii în această țară în ultimii ani. Dar temperaturile ridicate nu sunt întotdeauna la fel de extenuante pentru organism. Al doilea factor decisiv este umiditatea. Dacă aerul conține prea multă apă, transpirația noastră se evaporă cu greu și răcirea corpului nu mai funcționează corespunzător.

De aceea, experții iau întotdeauna în considerare așa-numita temperatură limită de răcire. Aceasta este cea mai scăzută temperatură pe care corpul o poate atinge prin răcire prin evaporare. Ea arată mai exact ce stres termic acționează asupra organismului în ce condiții externe, deoarece căldura uscată poate fi mai bine suportată decât căldura sufocantă. La o umiditate de 100 la sută, de exemplu, valoarea este identică cu temperatura în grade Celsius.
La 30 de grade Celsius și 50 la sută umiditate relativă- valori realiste pentru Germania- temperatura limită de răcire este de aproximativ 22 de grade.
Multă vreme, s-a presupus că o temperatură limită de răcire de 35 de grade ar putea pune în pericol viața unei persoane sănătoase. Motivul este un studiu din 2010 în care a fost postulată această ipoteză teoretică. Pentru un studiu recent, oamenii de știință au expus 24 de persoane testate la diferite combinații de căldură și umiditate într-o cameră climatică.
Aceștia au înghițit un senzor care măsura temperatura centrală a corpului și au fost nevoiți să facă mișcări ușoare, cum ar fi mersul pe jos. rezultatul: niciunul dintre subiecții testați nu a atins limita teoretică de 35 de grade; valorile lor au devenit critice cu mult sub acest nivel. "Studiul nostru pe bărbați și femei tineri și sănătoși arată că limita superioară peste care este posibilă o deteriorare termică care pune în pericol viața este chiar mai mică.
Este mai probabil să fie la o temperatură limită de răcire de 31", scriu autorii în revista "Spektrum der Wissenschaft".

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Copiii și bătrânii sunt deosebit de expuși riscului

Astfel de valori ridicate sunt greu de atins pentru Germania. Dar chiar și temperaturi mai scăzute (limita de răcire) pot fi periculoase pentru anumite persoane, explică biologul Veronika Huber de la LMU München. "Mai presus de toate, persoanele în vârstă și cele cu boli anterioare sunt în pericol. Studiile arată că doar o proporție foarte mică dintre cei care mor din cauza insolației o fac efectiv. Cauzele mai frecvente ale decesului sunt, de exemplu, atacurile de cord sau insuficiența renală, dar acestea pot avea, desigur, legătură cu căldura." La persoanele în vârstă, sistemul de răcire al organismului- ca și multe alte funcții corporale- este mai slab și guvernează mai lent. "În plus, persoanele în vârstă au adesea un alt simț al setei, ceea ce face ca acest lucru să fie mai periculos pentru ele." Copiii (tineri) sunt, de asemenea, mai sensibili, deoarece au o producție de transpirație mult mai mică.
Problema: deja numărul zilelor caniculare- când se ating cel puțin 30 de grade- aproape că s-a triplat de la al doilea război mondial. Iar din cauza schimbărilor climatice, căldura va continua să crească. "În viitor, nu ne vom confrunta doar cu temperaturi medii mai ridicate, ci și cu valuri de căldură mai multe și mai lungi", spune Andreas Matzarakis, de la Centrul de Cercetare Medico-Meteorologică al Serviciului Meteorologic German din Freiburg. Numărul lor mediu va crește de la trei la mai mult de cinci pe an și vor dura mai mult. În prezent, durata medie este de aproximativ cinci zile, dar va crește la o medie de peste opt zile până la sfârșitul secolului." Toate acestea ar putea duce la creșterea numărului de oameni care suferă din cauza căldurii și, eventual, la decesul acestora: "În condițiile unei încălziri globale de aproximativ trei grade până în 2100, ceea ce presupun majoritatea experților în acest moment, mortalitatea cauzată de căldură în țara noastră s-ar putea tripla dacă nu se vor implementa măsuri de adaptare eficiente", spune biologul Huber. Este important de menționat că riscul de mortalitate nu crește liniar, ci exponențial odată cu temperatura. "Diferența dintre 35 și 40 de grade este enormă în ceea ce privește mortalitatea", spune ea.

Citește și: Cum poate ucide căldura extremă și cum poți fi în siguranță?

Citește și: Factorul tătic: Cum sprijină tații dezvoltarea copiilor?

Citește și: Cât timp alăptezi bebele va influenta cum se va descurca la scoala?