//Când e Sfânta Maria 2021?// Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 iul 2022, 05:00
Sfânta Maria Mare se serbează pe 15 august

Sfânta Maria 2021, o sărbătoare foarte importantă pentru toți credincioșii din România, se apropie.

Sfânta Maria Mare se sărbătorește în fiecare an pe 15 august. În 2021 sărbătoarea pică într-o zi de duminică.

În fiecare an Sfânta Maria Mare este precedată de Postul Adormirii Maicii Domnului, care durează timp de două săptămâni. El începe pe 1 august și se încheie pe 14 august.

Sfânta Maria 2021: Se spune sau nu "La mulți ani" de Sfânta Maria?

Sfânta Maria se serbează atât pe 15 august, această sărbătoare fiind Sfânta Maria Mare, cât și pe 8 septembrie, atunci când e Sfânta Maria Mică.

Există anumite guri care consideră că nu trebuie să spunem "La mulți ani" de Sfânta Maria Mare, aceasta fiind sărbătoarea momentului în care Sfânta Maria a trecut în neființă, însă Biserica Ortodoxă Română (BOR) spune că putem spune "La mulți ani", momentul în care Fecioara Maria s-a urcat la cer fiind motiv de bucurie.

"Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie", potrivit creștinortodox.ro.

Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică. Dintre acești 2,2 milioane de români, nu mai puțin de 1,8 milioane sunt fete și femei.

De Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare spunem "La mulți ani!", spune Biserica

Citeste si: Calendar ortodox duminica, 1 august 2021. Credinciosii cinstesc doua mari sarbatori crestin-ortodoxe! Ce rugaciune pot rosti in aceasta zi!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Sfânta Maria: Tradiții și superstiții

Ziua de Sfânta Maria Mare coincide și cu ziua Marinei (15 august), iar, din acest motiv, Sfânta Fecioară Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Potrivit tradițiilor și superstițiilor de Sfânta Maria Mare, în această zi nu ai voie să speli rufe, să lucrezi la câmp sau să coși. Se spune că cei care cinstesc cum se cuvine această sărbătoare vor avea parte de sănătate, vor fi feriți de rele, cei bolnavi se vor vindeca ș.a.m.d. Se spune că dacă fetele nemăritate se roagă în această zi să își cunoască ursitul dorința li se va îndeplini. Totodată, femeile care sunt însărcinate vor avea o naștere ușoară, iar pruncul se va naște sănătos.

De Sfânta Maria Mare e bine să împarți struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Potrivit tradiției, dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart cu inima deschisă.

O veche superstiție spune că dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

O veche tradiție populară, care se respectă încă în unele sate din România, spune că oamenii nu au voie să aprindă focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau să îi ardă acareturile.

Citeste si: Sarbatoare importanta, luni, 2 august 2021. Este praznuit un mare Sfant Mucenic, facator de minuni! Rugaciunea care se rosteste in perioada de post!