Când echipăm mașina cu anvelopele de iarnă? „Atenție! Doar aceste anvelope sunt omologate pentru a fi folosite iarna” Ce riscă șoferii care nu respectă obligațiile

Author: Laura Macovei
Actualizat: 16 nov 2023, 12:27

Când echipăm mașina cu anvelopele de iarnă? „Atenție! Doar aceste anvelope sunt omologate pentru a fi folosite iarna” Ce riscă șoferii care nu respectă obligațiile

Sursa: Facebook MAI/Pixabay

Iarna se apropie, iar șoselele pot fi un adevărat pericol dacă nu avem mașina echipată corespunzător. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne a postat pe pagina de Facebook un mesaj pentru toți șoferii.

Șoferii trebuie să știe că momentul în care decidem să echipăm autovehiculul cu anvelope de iarnă nu are o dată fixă, ci depinde de condițiile meteo. 

Care sunt anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina ta

Echiparea corespunzătoare a mașinii în sezonul rece este obligatorie, întrucât aceasta reprezintă o măsură de prevenție a accidentelor rutiere. 

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile condusului, șoferii sunt obligați să treacă la anvelopele de iarnă, dar care sunt criteriile de alegere a anvelopelor potrivite?

Citește și: Problemele se țin lanț de Dorian Popa! Ce a pățit cu Lamborghini-ul după ce a rămas fără permis de conducere: „Îmi este frică”

În ceea ce privește data la care trebuie schimbate, nu vorbim de o dată fixă, ci atunci când pe șosea deja se depune polei, gheață sau chiar ninsoare. 

Dacă nu ți-ai echipat încă mașina, e important să ții cont că doar anumite anvelope sunt potrivite, în caz contrat vei risca să fii sancționat de oamenii legii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Tu știi când trebuie să îți echipezi autovehiculul cu anvelope de iarnă? 

Legea nu prevede o dată calendaristică pentru schimbarea anvelopelor, însă atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, ești obligat să ai anvelope de iarnă.

Atenție! Doar anvelopele inscripționate cu simbolurile M+S sunt omologate pentru a fi folosite în condiții de iarnă,” a

fost mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.  

Ce riscă șoferii care nu respectă aceste obligații

Pentru șoferii care nu respectă aceste reguli, amenzile sunt usturătoare, acestea ajungând la 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. 

Autoritățile avertizează șoferii să fie atenți, deoarece în acest sezon se pot produce cele mai multe accidente rutiere. 

Citește și: Atenție, tineri șoferi! Nu va mai fi permisă conducerea autoturismelor cu peste 100 de cai putere

„Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă de până la 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

În această situație, polițistul rutier eliberează o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Circulă în siguranță, viața are prioritate!”