Când este celebrat Halloween-ul în anul 2023? Tradiții pentru această zi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 iul 2024, 01:35

Când este celebrat Halloween-ul în anul 2023?

Sursa: freepik

Halloween-ul este o sărbătoare din străinătate ce a început să fie tot mai apreciată de către români, iar luna aceasta se celebrează în moduri inedite.

Halloween-ul este o sărbătoare pe care oamenii o celebrează cu ajutorul costumelor, al activităților specifice, al machiajul specific și al filmelor de groază, iar această zi este se sărbătorește în luna octombrie.

Citește și: Ziua Morților vs. Halloween: diferențe dintre cele două sărbători

Când este celebrat Halloween-ul în anul 2023?

Halloween-ul este o sărbătoare din străinătate ce a început să fie tot mai apreciată de către români, iar luna aceasta se celebrează în moduri inedite
[Sursa: freepik]

Halloween-ul este celebrat în fiecare an la sfârșitul lunii octombrie, zi în care oamenii se costumează, se machiază și fac activități specifice acestei sărbători. În anul 2023, Halloween-ul pică într- zi de marți, însă ziua în care e celebrată nu se schimbă, fiind sărbătorit mereu pe 31 octombrie. Deși acum această sărbătoare nu este privită cu apreciere de toată lumea, semnificația din spatele ei este una aparte.

Această sărbătoare este celebrată încă din antichitate, însă atunci avea altă denumire, mai exact Samhain, însemnând „Sfârșitul Verii”, fiind o sărbătoare cu ajutorul căreia vechii celtici și druizii din Insulele Britanice marcau sfârșitul recoltei, dar și începerea unui nou an. În această zi se credea, pe vremea aceea, că granița dintre lumea celor vii și lumea celor trecuți la cele veșnice este subțire.

Deoarece era o zi specială pentru celți și druizii din Insulele Britanice, aceasta a devenit un eveniment în care aceștia puteau să celebreze persoanele trecute la cele veșnice, să comunice cu ele, dar și să prezică viitorul. Această sărbătoare a ajuns să fie asociată cu persoanele decedate, dar și cu fantomele și cimitirele. Ulterior a ajuns să se creadă că la data de 1 noiembrie spiritul persoanelor decedate se odihnește după ziua de 31 octombrie, ziua fiind cunoscută mai târziu ca Ziua Tuturor Sfinților. 

În momentul în care Imperiul Roman a avut sub stăpânire și teritoriile pe care locuiau celticii s-a decis preluarea anumitor sărbători specifice, printre care s-a numărat și Samhain, ce și-a schimbat denumirea ulterior, fiind cunoscută ca și All Hallows’ Eve sau, mai comun, Halloween.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Cel mai mare festival de Halloween din România are loc pe insula și digul Lacul Morii

Tradiții și superstiții de Halloween

Tradiții și superstiții de Halloween
[Sursa: freepik]

Halloween-ul a fost întotdeauna o sărbătoare plină de mister, magie și superstiții de care oamenii au ținut cont încă din perioada antichității, deși în acea perioadă spiritele erau văzute ca fiind prietenoase, acum percepția asupra lor s-a schimbat. Fiind o zi în care plină de însemnătate, oamenii țin cont de tot mai multe superstiții și tradiții, categorie în care intră și întâlnirea cu pisicile negre.

Pisicile negre sunt evitate în ziua de Halloween deoarece acestea ar putea să aducă ghinion, dar și pentru că în perioada Evului Mediu, acestea erau asociate cu vrăjitoarele. Mai exact oamenii credeau că vrăjitoarele se transformă în pisici negre pentru a nu fi sacrificate. Există mai multe tradiții prin care fetele își pot visa sau întâlni soțul, iar una dintre ele trebuie realizată în noaptea de Halloween.

Dacă tinerele mănâncă un amestec de zahăr făcut din nuci, alune și nucșoară înainte de culcare, în noaptea de Halloween, ar putea să își viseze  viitorul soț. O altă tradiție spune că fetele își aruncau cojile de mere peste umeri, sperând ca cojile să cadă pe podea sub forma inițialelor viitorului lor soț.

O tradiție ce se realizează în țările din întreaga lume este sculptatul dovlecilor, fiind considerată o activitate de familie, la care pot participa și cei mici, alături de părinți pentru a se exprima. Culorile pe care oamenii le folosesc pentru a își decora casele în această zi de Halloween sunt negru și portocaliu, culori ce sunt asociate cu „moartea” verii și  sezonul recoltei de toamnă.