Când este, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Ortodocșii nu îl sărbătoresc pe 14 februarie

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 07 nov 2022, 08:15

Sfântul Valentin, prăznuit de creștinii ortodocși pe 16 februarie și 30 iulie 

Sursa: Captură YouTube

Majoritatea persoanelor știu că Sfântul Valentin este sărbătorit pe data de 14 februarie, atunci când este Valentine’s Day. Cu toate acestea, în calendarul creștin ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit la o dată diferită. Care este aceasta?

Sărbătoarea Sfântului Valentin sau Valentine’s Day a devenit populară și în România în ultimii ani, data de 14 februarie fiind considerată ziua tuturor îndrăgostiților. Deși se spune că Sfântul Valentin este considerat protectorul iubirii adevărate, acesta nu este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe data de 14 februarie. Când este, de fapt, Sfântul Valentin? Data exactă la care pică sărbătoarea pentru creștinii ortodocși.

Pe ce data este, de fapt, Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox?

Deși românii au împrumutat de la americani sărbătoarea Sfântului Valentin, cunoscută și sub denumirea de Valentine’s Day, în calendarul creștin ortodox, acest sfânt nu este sărbătorit pe data de 14 februarie, așa cum crede toată lumea. 

Mai exact, la o analiză mai amănunțită a calendarului creștin ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit de două ori în decursul anului. Mai exact, pe data de 16 februarie, alături de Sfântul Mucenic Pamfil, dar și pe data de 30 iulie, alături de Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic.

Astfel, dacă ar fi luate în considerare normele bisericești, Sfântul Valentin nu ar trebui sărbătorit de creștinii ortodocși pe 14 februarie, ci pe 16 februarie și 30 iulie, acestea fiind zilele în care cei care poartă numele sfântului pot primi urări și felicitări.

Pe 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Se spune că Sfântul Valentin a fost un mare iubitor de credință, de Dumnezeu, dar și de oameni.

Acesta îi vindeca pe cei bolnavi și era considerat un protector al iubirii și al familiei. În prezent, o parte din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, se află la Biserica Delea Nouă, din București. 

Sfântul Valentin prăznuit pe data de 16 februarie face parte din cei 12 sfinți care au murit în urma persecuțiilor din timpul domniei lui Dioclețian. Se spune că Sfântul Valentin era, de fapt, un bătrân foarte credincios și care cunoaștea Sfintele Scripturi pe de rost, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: De când au început românii să adopte sărbătoarea de Valentine's Day

Sfântul Valentin sau Valentine’s Day, o sărbătoare importantă pentru români

Cu toate acestea, sărbătoarea Sfântului Valentin a devenit o tradiție în România pe 14 februarie, dar nu pentru a cinsti memoria sfântului, ci pentru a sărbători iubirea. Pe 14 februarie este ziua îndrăgostiților sau Valentine’s Day, așa cum este cunoscută sărbătoarea la nivel mondial.

În această zi, cuplurile căsătorite sau nu își sărbătoresc iubirea, își fac diferite cadouri, dau dovadă de romantism, încercând astfel să pună persoana iubită pe primul plan. Deși românii au propria sărbătoare a iubirii, Dragobetele, pe 24 februarie, Valentine’s Day se bucură de mai mult succes în România, aceasta fiind ziua pe care majoritatea îndrăgostiților o consideră ziua iubirii.

Care este legenda Sfântului Valentin? 

Legenda Sfântului Valentin spune că acesta era, de fapt, un preot creștin care punea mare preț pe dreptul oamenilor de a se căsători și de a avea o viață de cuplu fericită. Se spune că Sfântul Valentin a fost cel care a căsătorit cupluri în secret, pentru a nu putea fi găsiți de împăratul Claudiu al II-lea. Acesta le interzisese luptătorilor să se mai căsătorească, crezând că în acest fel vor fi adevărați soldați și nu vor mai dori să își petreacă timpul alături de familie și copii. 

După o lungă perioadă în care Sfântul Valentin a căsătorit nenumărate cupluri în secret, împăratul roman Claudiu al II-lea l-a găsit și l-a arestat. Ulterior, acesta a încercat să îl convingă să renunțe la creștinism și să devină soldat, moment în care Sfântul Valentin a refuzat. Pentru gestul său a fost condamnat la moarte. Se crede că ar fi fost executat pe 14 februarie.

Citeste si: Calendar Ortodox: Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie 2021? Nu este Sfântul Valentin!