Luna octombrie este una foarte așteptată de români, mai ales de tinerii pasionați de costume și machiaj deoarece la sfârșitul lunii se celebrează Halloween-ul. Iată când este Halloween-ul în 2023, dar și care sunt legendele sărbătorii.
Citește și: Când este celebrat Halloween-ul în anul 2023? Tradiții pentru această zi
Când este Halloween-ul în 2023
Halloween-ul este o sărbătoare împrumutată din străinătate, ce a devenit tot mai populară de-a lungul anilor, mai ales în rândul tinerilor ce doresc să își exprime creativitatea prin intermediul machiajului și al costumelor spectaculoase. Ziua în care oamenii se costumează în personajele lor preferate sau în cele mai înfricoșătoare creaturi este data de 31 octombrie, ce pică anul acesta într-o zi de marți.
Această sărbătoare este împrumutată de la americani, chiar dacă originile ei de bază sunt în Europa. Ziua de Halloween este denumită astfel ca o prescurtare de la „All-hallow-evening”, ce se traduce ca ziua tuturor sfinților. În spatele zilei de Halloween există o semnificație aparte, potrivit tradiției, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, toate spiritele de pe lumea cealaltă, atât cele bune, cât și cele rele, traversează granița, astfel încât ajung să vină pe tărâmul celor vii.
Halloween-ul are rădăcini puternice, încă de pe vremea celților, chiar dacă pe acea vreme se numea „Samhain” și era un festival în care celții să strângă recoltele, dar reprezenta și o zi în care aceștia puteau să celebreze persoanele trecute la cele veșnice. Oamenii credeau pe vremea aceea că în această zi puteau să comunice cu persoanele decedate, dar și să prezică viitorul. Ulterior, Imperiul Roman a luat sub stăpânire terenurile celților, iar aceștia au decis să preia această sărbătoare, dar să îi schimbe denumirea în All Hallows’ Eve.
Citește și: Ziua Morților vs. Halloween: diferențe dintre cele două sărbători
Legendele acestei sărbători
Ziua de Halloween este plină de legende înfricoșătoare, dar și misterioase, ce îi fac pe oameni tot mai atrași de această sărbătoare. Una dintre cele mai misterioase și fascinante legende de Halloween este a lui Jack O’Lantern sau a dovleacului cu care ne luminăm casele în această zi a anului. Se crede că Jack era un om foarte zgârcit, iar ceea ce îl făcea fericit era să joace feste oamenilor din jurul lui.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum era și un împătimit al băuturii, acesta l-a invitat pe diavol să bea alături de el, însă cum Jack era un bărbat zgârcit, acesta nu și-a dorit să își plătească partea, astfel încât l-a păcălit pe diavol ca acesta să se transforme într-o monedă și astfel să achite datoria. Când diavolul a auzit această variantă, s-a transformat în monedă, iar Jack a decis să păstreze moneda, eliberându-l cu condiția să nu îl mai caute un an întreg. După un an, Jack l-a păcălit iar pe diavol, punându-l să se urce într-un pom pentru a culege fructe, însă atunci când diavolul voia să coboare, Jack a adus o cruce și nu l-a lăsat să coboare până nu îi promitea că nu îl va mai căuta 10 ani.
După nu foarte mult timp, Jack a trecut la cele sfinte, iar legenda spune că Dumnezeu nu l-a primit pe acesta în Rai deoarece era un păcătos, iar diavolul, ținându-se de promisiune, nu îl primește în Iad. De atunci, diavolul aruncă o flacără în lume pentru a vedea pe unde se află sufletul acestuia.
Înainte, cu ocazia zilei de Halloween, oamenii se costumau în creaturi înfricoșătoare pentru a speria demonii şi spiritele morţilor care au invadat lumea celor vii. Această tradiție avea loc pe dealuri, iar în drum spre casă, oamenii își luminau calea cu ajutorul un un cărbune apris pus într-un nap scobit.