Când este obligatoriu să montăm cauciucurile de iarnă: Ce amenzi riscă șoferii care circulă cu cauciucuri all season

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 nov 2024, 14:38

Când este obligatoriu să montăm cauciucurile de iarnă

Sursa: pexels.com

Ce amenzi riscă șoferii care nu vor să își schimbe cauciucurile de iarnă și circulă cu cele de tipul all season, pe timpul sezonului rece?

Pentru că sezonul rece a venit, șoferii sunt obligați să își monteze cauciucurile de iarnă pentru a preveni incidentele în trafic. Cei care refuză să facă asta riscă amenzi mari. Despre ce este vorba?

Când este bine să montăm cauciucurile de iarnă?

Șoferii din România trebuie să se pregătească corespunzător pentru sezonul rece, iar mulți dintre aceștia se întreabă când este bine să monteze cauciucurile de iarnă. Deși achiziționarea unor cauciucuri noi este destul de costisitor pentru propriul buget, este, de asemenea, o necesitate în cazul celor care dețin un autoturism personal.

Trebuie știut faptul că în Codul Rutier nu este menționată o anumită dată la care trebuie obligatoriu schimbate cauciucurile, dar există anumite reguli de care șoferii trebuie să țină cont.

Potrivit experților, anvelopele de vară nu oferă o adernță potrivită, mai ales când temperaturile încep să scadă sub 7 grade Celsius. Astfel, șoferii trebuie să se pregătească corespunzător pentru iarnă, cu atât mai multă dacă aceștia urmează să circule pe un drum înzăpezit, umed sau cu gheață.

Citește și: Cum să identifici momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor

Ce amenzi riscă șoferii care nu își montează cauciucurile de iarnă?

În condițiile în care șoferii refuză să își monteze cauciucurile de iarnă și sunt prinși fără anvelopele corespunzătoare, pe drumurile publice, aceștia riscă să fie amendați, iar amenzile sunt între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Pe deasupra, acestora li se va reține și certificatul de înmatriculare. Amenda este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, care este prevăzută în Codul Rutier.

Deținătorii autoturismelor trebuie să fie extrem de atenți la dimensiunile roților atunci când urmează să își achiziționeze cauciucurile de iarnă. Șoferii mai trebui să fie atenți și la indicele de viteză și sarcină, calitatea anvelopelor și eticheta de performanță.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”

Ce amenzi riscă cei care circulă cu anvelope all season pe timpul iernii?

Nu puțini sunt șoferii care aleg pe timpul iernii să circule cu cauciucurile all season, dar se întreabă dacă riscă amenzi folosindu-le.

Ei bine, potrivit Registrului Auto Român, indiferent de denumirea comercială, anvelopele marcate cu literele M și S sunt conforme și acceptate pe drumurile publice în sezonul de iarnă.

Denumirea de cauciuc all-season este o denumire comercială care nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanței OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripția literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011.

Totuși, din punct de vedere tehnic anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în țări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor țări cu o climă mai temperată.

Citește și: Care sunt diferențele dintre cauciucurile de iarnă și cele de vară- Află aici!

Ordonanța Guvernului nr. 5/2011, completată de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, impune ca, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, toate vehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Astfel, șoferii sunt sfătuiți să își verifice marcajele anvelopelor pentru a putea evita amenzile, dar și pentru a circula în siguranță pe timpul sezonului de iarnă, mai ales când este anunțată zăpadă sau ghețuș.