Când este prăznuit Sfântul Ilie în 2024? Sunt celebrați peste 120.000 de români

Author: Bianca Vidoi
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
Sursa: doxologia.ro

Creștinii își notează sărbătorile cu cruce roșie din luna iulie pentru a se asigura că nu încalcă tradițiile, iar Sfântul Ilie este una dintre acestea.

Sfântul Ilie este pomenit anual în luna iulie, într-o zi ce este notată în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, ce arată importanța praznicelor și a slujbelor ce au loc la data respectivă. În ziua în care este prăznuit Sfântul Ilie, peste 120.000 de români își celebrează onomastica, iar aceasta este data la care este pomenit Sfântul Ilie.

Când este prăznuit Sfântul Ilie în 2024

Sfântul Ilie este pomenit anual la data de 20 iulie, zi ce este trecură alături de o cruce roșie, ce le arată credincioșilor că pe parcursul zilei vor avea loc slujbe importante în cadrul Bisericii Ortodoxe. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, iar în timp ce acesta a fost născut, tatăl acestuia, Sovac, a văzut cum mai mulți oameni îmbrăcați în alb îl înveleau pe Sfântul Ilie în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără.

Preoții din acea perioadă au zis că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică. 

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
[Sursa: doxologia.ro]

Sfântul Ilie a fost unul dintre primii mari proroci ai lui Israel, iar de-a lungul vieții sale sfinte, acesta a înfăptuit mai multe minuni. Acesta a vestit seceta din cauza fărădelegilor lui Ahab, dar a și salvat viața unui copil ce a decedat. În perioada în care seceta lovea și mai tare regatul, Dumnezeu l-a trimis pe Sfântul Ilie la Sarepta Sidonului pentru a observa efectele secetei asupra locurilor. 

Citește și: Acatistul Sfântului Ilie: Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele

În drumul său, Sfântul Ilie a întâlnit o văduvă săracă, păgână, care aduna lemne pentru a face pâine pentru ea și copilul ei, iar deși aceasta era săracă, văduva i-a făcut și sfântului o pâine.

Sfântul Ilie a fost găzduit de această femeie timp de câteva zile atunci când fiul acesteia a decedat, iar Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a suflat de trei ori asupra trupului neînsuflețit, după care a înviat, potrivit pravila.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Ce români își sărbătoresc onomastica la data de 20 iulie 2024?

La data de 20 iulie 2024, peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Sfântul Ilie este pomenit anual la data de 20 iulie, zi în care peste 127.000 de români își celebrează ziua de nume, dintre care 111.685 sunt bărbați, iar 15.685 sunt femei.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
[Sursa: doxologia.ro]

Cel mai comun nume celebrat la data de 20 iulie 2024 este Ilie, numele fiind purtat de 105.819 bărbați. Bărbații ce își celebrează onomastica în ziua în care este prăznuit Sfântul Ilie poartă și numele de Iliuţă, mai exact 3.304 de persoane sau Lică, mai exact 2.187 de persoane. 275 de persoane poartă numele Eliade, 84 de bărbați se numesc Ilieş, 15 poartă numele Iliuş și una singură se numește Iliev. 

Dintre cele 15.685 de femei ce își celebrează onomastica, 14.750 se numesc Ilinca, 839 poartă numele de Eliana și 96 se numesc Ilia, potrivit ziarulunirea.ro.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.