Când este sărbătoarea de Ignat în 2020, atunci când, de obicei, se sacrifică porcii

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 04 feb 2021, 09:00
sarbatoarea de ignat 2020 Foto(4)
Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe 20 decembrie, ziua de Ignat, cand se pot sacrifica porcii, conform traditiei populare.

Sarbatoarea de Ignat este respectata cu sfintenie inca in mediul rural si praznuita asa cum se cuvine in fiecare an la aceeasi data.

Potrivit traditiei crestine, sarbatoarea de Ignat este praznuita in fiecare an pe data de 20 decembrie, cand romanii obisnuiesc sa sacrifice porcul pentru traditionala masa de Crăciun.

In lumea satelor sacrificarea porcilor se realizeaza in ziua de Ignat!

Aceasta sarbatoare se suprapune cu sarbatoarea Sfantului Mucenic Ignatie Teoforul, conform calendarului crestin-ortodox, care este praznuita in fiecare an tot pe 20 decembrie.

Acest sfant se numea “Teoforul”, care inseamna “purtatorul de Dumnezeu”.

Astfel de la numele acestui Sfant Ignatie Teoforul a plecat si traditia zilei de Ignat pe care multi credinciosi romani o respecta inca in fiecare an, pe 20 decembrie, chiar daca multi dintre crestini tin cu sfintenie Postul Craciunului.

In prezent, sacrificarea porcului in ziua de Ignat se mai face doar la sate si reprezinta si un prilej de reunire a familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă.

În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie- pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.

Traditii si obiceiuri în ziua de Ignat

In mediul rural inca se respecta cu sfinţenie in ziua de Ignat, pe 20 decembrie, multe obiceiuri transmise din generaţie în generaţie, care au dainuit pana astazi. Ziua de 20 decembrie este cunoscută in traditia populara și sub denumirea de “Ignatul porcilor”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Din batrani se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificati.

Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

In ziua de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului. Astfel, este interzisă prestarea altor munci precum: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform traditiei stravechi, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.

Sacrificarea trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece se spune ca numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Inca de pe vremea stramosilor nostri daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Tocmai de aceea locul ales pentru tăierea porcului trebuie supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Tradiția populară mai spune că femeile, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul casei face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, rostind rugaciunea "Tatăl nostru" si "Să-l mâncaţi sănătoşi".

Citeste si: Traditii si obiceiuri stravechi de Ignat 2020! Iata ce nu ai voie sa faci in ziua de 20 decembrie!

Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului