Când este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Data la care pică sărbătoarea în calendarul creștin ortodox

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 18 iul 2023, 02:10

Sfântul Mucenic Dimitrie este cinstit de credincioși în luna octombrie 

Sursa: Captură YouTube

În fiecare an, în luna octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată pe ce dată pică sărbătoarea, dar și ce simbolizează.

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit în fiecare an la dată fixă. Astfel, în calendarul creștin ortodox, marele sfânt este sărbătorit în luna octombrie, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Iată când pică sărbătoarea în anul 2022.

Data pe care este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir în calendarul creștin ortodox 

Sărbătoarea dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și pică în fiecare an la dată fixă. Mai exact, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit pe data de 26 octombrie. Aceasta este una dintre cele patru mari sărbători ale lunii, alături de praznicul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, Acoperământul Maicii Domnului, dar și sărbătoarea dedicată Sfântului Dimitrie Basarabov.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit de creștinii ortodocși pe data de 26 octombrie. În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, zi de post. Astfel, deși este o zi de sărbătoare, credincioșii nu au voie să consume alimente de dulce, ceea ce înseamnă că sunt interzise toate alimentele de origine animală cum ar fi laptele, ouăle,

carnea, untul sau brânza. Este o zi în care credincioșii trebuie să fie milostivi cu cei din jur, să se roage pentru iertarea păcatelor și să îl cinstească așa cum se cuvine pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie 
[Sursa: Captură YouTube]

Citeste si: Calendar Ortodox 2022. Când au loc cele mai importante sărbători

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cine a fost, de fapt, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir?

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în fiecare an de credincioși la data de 26 octombrie, a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian. El a fost fiul prefectului din Tesalonic, iar la scurt timp după moartea tatălui său, Sfântul Mucenic Dimitrie a devenit guvernator al Tesalonicului. Deși ocupa o funcție foarte importantă, Sfântul Mucenic Dimitrie nu și-a ascuns niciodată credința. Astfel, el a mărturisit că este creștin, iar pentru acest lucru a fost închis în temniță. 

Este cunoscut faptul că în perioada împăraților Dioclețian și Maximian, creștinii erau obligați să lupte cu gladiatorii și pentru că nu aveau nicio șansă în fața lor, de cele mai multe ori ajungeau să își piardă viața. Pentru a pune capăt acestei tradiții, un creștin pe nume Nestor îi cere Sfântului Mucenic Dimitrie aprobarea pentru a-l ucide pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului. Sfântul Mucenic Dimitrie i-a dat binecuvântarea, iar Nestor reușește, în cele din urmă, să îl ucidă pe Lie. Auzind cele întâmplate, împăratul dă poruncă să fie omorâți atât Nestor, cât și Sfântul Mucenic Dimitrie. În momentul în care trupul Sfântului Mucenic Dimitrie a fost străpuns de sulițe, din el a izvorât mir, potrivit crestinortodox.ro.

Atunci, cei prezenți au înțeles adevărata putere a Sfântului Mucenic Dimitrie. Sfântul Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul orașului Tesalonic și un mare făcător de minuni. În fiecare an, în ziua în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, există obiceiul să se sfințească untdelemnul, iar acesta din urmă se toarnă peste mirul izvorât din sfintele moaște ale sfântului. Ulterior, mirul amestecat cu untdelemn este dăruit credincioșilor și se spune că este de mare ajutor în tratarea tuturor bolilor sufletești și trupești

Citeste si: Când pică Sfântul Andrei în 2022. Mai multe zile libere pentru români în acest an