Sfântul Ștefan 2022, celebrat în a treia zi de Crăciun. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 sep 2023, 02:20

Sfântul Ștefan, prăznuit în a treia zi de Crăciun 

Sursa: Unsplash

Sfântul Stefan este sărbătorit și în anul 2022 la final de decembrie. Iată în ce zi pică sărbătoarea în acest an, dar și ce trebuie să știe credincioșii despre Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Sfântul Ștefan este primul martir al bisericii ortodoxe, astfel că a decis să moară în numele credinței. Pentru jertfa sa, Sfântul Ștefan este cinstit în fiecare an de toți credincioșii. Când este sărbătorit Sfântul Ștefan în 2022?

Sfântul Ștefan 2022. Pe ce dată și în ce zi pică sărbătoarea în acest an?

Sfântul Ștefan este unul dintre cei mai importați sfinți din calendarul creștin ortodox, astfel că în fiecare an, acesta este prăznuit în luna decembrie.

Mai exact, Sfântul Ștefan este sărbătorit pe data de 27 decembrie, iar în anul 2022, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri. Această sărbătoare este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și pentru că marele sfânt este cinstit imediat după Nașterea Domnului, sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de a treia zi de Crăciun.

Pe data de 27 decembrie, ziua în care este sărbătorit Sfântul Ștefan, în toate bisericile din România se țin slujbe pentru a-l cinsti pe marele sfânt.

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022. Lista activităților care sunt complet interzise

Cine a fost Sfântul Ștefan? 

Potrivit rânduielilor bisericești, Sfântul Ștefan a fost iudeu de neam. Acesta, alături de alți șase bărbați, a fost ales pentru a sluji în cadrul slujbelor religioase, dar și pentru a supraveghea buna orânduială la mesele comune.

Sfântul Ștefan a fost primul dintre cei 7 bărbați plin de Duh Sfânt și de înțelepciune care au fost aleși pentru a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu. Sfântul Ștefan, alături de Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae au predicat cuvântul Evangheliei, au botezat și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

Este cunoscut faptul că Sfântul Ștefan cunoștea foarte bine Scriptura și încerca să se facă înțeles cât mai bine atunci când vorbea despre Dumnezeu.

Ulterior, Sfântul Ștefan a fost acuzat de blasfemie, unii bărbați, plătiți de saduchei și farisei, spunând că l-au auzit rostind cuvinte urâte despre Moise și despre Dumnezeu. Deși totul era doar o înscenare, Sfântul Ștefan a fost condamnat la moarte. Astfel, s-a decis ca el să fie omorât cu pietre, moment în care i s-a arătat Iisus Hristos. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

După ce a fost omorât, Sfântul Ștefan a fost îngropat în mormântul unui creștin, iar moaștele sale au fost descoperite în anul 415. 

Sfântul Ștefan a murit în numele credinței, s-a jertfit pentru Dumnezeu, iar pentru asta, marele sfânt este sărbătorit în fiecare an, pe data de 27 decembrie.

Citește și: Rugăciunea către Sfântul Ștefan pentru sănătate și împlinirea dorințelor. Credincioșii trebuie să o spună pe 27 decembrie

Rugăciune puternică închinată Sfântului Ștefan

Pe 27 decembrie, ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan în calendarul creștin ortodox, credincioșii pot rosti o rugăciune puternică, închinată marelui sfânt. 

Credincioșii se pot ruga în această zi sfântă pentru a fi feriți de rele, pentru sănătate și pentru armonie. Această rugăciune se poate rosti atât la finalul acatistului închinat Sfântului Ștefan, cât și separat.

„Sfinte Mare Mucenice al lui Hristos Ștefan, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele muceniceşti, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de nevoi şi ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmașul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Roagă-te, Sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu şi să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă şi pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Ștefan, potrivit doxologia.ro.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou. E semn de mare noroc și prosperitate

 

Taguri: