Când este Sfânta Parascheva? Data la care este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2021

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 14 oct 2021, 09:02

Sfânta Parascheva a făcut minuni pentru credincioși 

Sursa: Captură YouTube

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai importante de peste an. Iată pe ce dată este Sfânta Parascheva în 2021 și ce trebuie să știe credincioșii care merg în pelerinaj la Iași.

Sfânta Parascheva este cunoscută pentru minunile pe care le-a făcut și pentru faptul că, prin rugăciunile închinate ei, foarte multe persoane s-au vindecat de boală. Iată când este Sfânta Parascheva în anul 2021 și de ce o mulțime de credincioși merg la Iași în această perioadă.

Când este Sfânta Parascheva? Data la care este pomenită în calendarul creștin ortodox

Data la care este sărbătorită Sfânta Parascheva este în fiecare an aceeași.

Astfel, credincioșii care se întreabă când este Sfânta Parascheva trebuie să știe că pomenirea acesteia se face în fiecare an, în luna octombrie, mai exact pe data de 14 octombrie. Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători de peste an, motiv pentru care i se acordă o atenție deosebită. Mai mult decât atât, Sfânta Cuvioasă Parascheva nu este sărbătorită doar de către Biserica Ortodoxă Română, ci este prăznuită și în alte biserici de rit oriental.

Se spune că Sfânta Parascheva este considerată drept sfânta patroană a Moldovei.

Cine a fost Sfânta Parascheva? 

Sfânta Parascheva este cunoscută pentru credința ei și pentru că și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu. Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivata din Tracia. Sfânta Parascheva a fost botezată și crescută în religia creștină, aceasta făcând parte dintr-o familie înstărită.

Încă din primii ani de viață, Sfânta Cuvioasă Parascheva a simțit o apropiere de Dumnezeu, astfel că mergea frecvent la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu mama ei. 

La vârsta de 10 ani, aflându-se la biserică, Sfânta Parascheva a auzit o frază care a îndemnat-o să se apropie și mai mult de credință: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie.” 

Aceste cuvinte sfinte au făcut-o pe Sfânta Parascheva să urmeze întocmai îndemnul sfânt și să își dăruiască hainele unui om sărac.

Având în vedere că își petrecea majoritatea timpului rugându-se, Sfânta Parascheva a simțit nevoia să se retragă în pustietate. Pentru o perioadă de 5 ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, după care a plecat la Ierusalim. Un înger i-a apărut în vis și a îndemnat-o să se îndrepte din nou către locurile natale, astfel că s-a întors la Epivat, dar fără să le dezvăluie celor din jur cine este

cu adevărat. Sfânta Parascheva și-a găsit sfârșitul pe meleagurile natale, dar pentru că nu și-a dezvăluit identitatea, aceasta a fost îngropată ca o străină.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

La ceva timp distanță, niște credincioși care săpau o groapă pentru a îngropa un marinar au găsit trupul Sfintei Parascheva intact. Cu toate acestea, credincioșii au decis să îl îngrope pe marinar alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Într-o noapte, Sfânta i-a apărut în vis unui bărbat și l-a mustrat pentru că nu a pus

trupul acesteia la loc de cinste, moment în care Sfânta Parascheva a fost dezgropată, iar moaștele ei au fost depuse la biserica Sfinților Apostoli din Kallicrateia. 

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie

Când se scot moaștele Sfintei Parascheva?

În fiecare an, credincioșii obișnesc să meargă în pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași. Se spune că rugăciunile închinate Sfintei Parascheva au puterea de a vindeca bolile trupești și sufletești. Sfânta Parascheva este considerată protectoarea celor săraci, bătrâni și a tuturor celor aflați în nevoie.

Chiar dacă Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva începe mult mai devreme. Moaștele se scot pe 8 octombrie și timp de o săptămână, credincioșii se pot închina la ele. Pentru a cinsti memoria Sfintei Cuvioase Parascheva, zilnic au loc slujbe închinate acesteia.  

În 2021, pelerinajul de la Iași se desfășoară respectând regulile impuse de autorități pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Credincioșilor le este permis în continuare să sărute racla cu sfintele moaște, dar nu au voie să atingă obiecte de ea. În plus, spațiul este dezinfectat în permanență și au fost luate toate măsurile pentru a păstra distanțarea socială. 

Citeste si: Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva? Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont pe 14 octombrie