CÂND este Sfântul Ciprian? Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 03 aug 2022, 04:15

Sfântul Ciprian a fost un mare episcop

Sursa: captura youtube doxologia.ro

În calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare la începutul lunii octombrie. Iată când este sfântul Ciprian și cum a ajuns unul dintre cei mai mari episcopi.

O mulțime de români îi poartă numele, dar cu toate acestea puțini sunt cei care știu când este prăznuit Sfântul Ciprian în calendarul creștin ortodox. Descoperă data la care este pomenit marele sfânt și cum a ajuns să treacă de la vrăjitorie la credință, devenind astfel unul dintre cei mai apreciați episcopi. 

Sfântul Ciprian. Data la care este pomenit în calendarul creștin ortodox 

Sfântul Ciprian este unul dintre sfinții pe care Biserica Ortodoxă îi pomenește în luna octombrie. Mai exact, Sfântul Ciprian este prăznuit în fiecare an, la dată fixă, pe 2

octombrie, la doar o zi diferență după sărbătoarea dedicată Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.

De ce este pomenit Sfântul Ciprian pe data de 2 octombrie? Ei bine, datele istorice arată că în anul 304, Sfântul Ciprian a murit ca martir împreună cu Sfânta Iustina și cum acest lucru s-a întâmplat pe 2 octombrie, data a fost ulterior aleasă de Biserica Ortodoxă pentru a-i cinsti memoria Sfântului Ciprian.

Astfel, în fiecare an, credincioșii își aduc aminte de Sfântul Ciprian și îi aduc laude, pomenindu-l pe acesta în toate rugăciunile lor.

Cine a fost Sfântul Ciprian?

Se spune că Sfântul Ciprian a trăit în perioada împăratului Dioclețian, mai exact între anii 284 și 305. Acesta a fost, la început, vrăjitor, filosof și slujitor al zeului păgând Apolo din Antiohia Siriei. 

Deși nu a ales calea credinței din primul moment, Sfântul Ciprian și-a întors fața către Dumnezeu în cele din urmă, renunțând astfel la practicile care erau împotriva creștinismului. Cum a ajuns Sfântul Ciprian să se lepede de vrăjitorie? Înainte de a trece la creștinism, Sfântul Ciprian obișnuia să facă farmece și să le ofere ajutorul său celor care voiau să obțină anumite lucruri. Auzind că este un mare vrăjitor, un tânăr păgân pe nume Aglaid i-a cerut ajutorul Sfântului Ciprian.

Tânărul era îndrăgostit de Iustina și își dorea ca aceasta să îi devină soție, însă pentru că ea l-a respins, Aglaid a apelat la vrăjitorie pentru a o face a lui. 

Deși Sfântul Ciprian a făcut vrăji puternice și a trimis diavoli la Iustina pentru a o convinge să se căsătorească cu Aglaid, rugăciunile acesteia au fost și mai puternice, iar prin post și rugăciune, Iustina s-a protejat de forțele răului.

Văzând că vrăjile lui nu au efect împotriva credinței, Sfântul Ciprian și-a recunoscut vina, a trecut la creștinim, s-a botezat, iar ulterior a fost hirotonit preot. Dând dovadă de credință, Sfântul Ciprian a reușit să ajungă episcop în Cartagina. Acesta și-a dedicat toată viața slujirii lui Iisus Hristos.

Se spune că Sfântul Ciprian reușește să îi apere pe oameni de vrăji și farmece, motiv pentru care toți cei care pică pradă acestora se roagă lui pentru a-și găsi liniștea. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: SURPRINZĂTOR! Ce semnificație are numele pe care îl primești la botez

Unde se află moaștele Sfântului Ciprian?

Cei care vor să se roage la Sfântul Ciprian trebuie să știe că moaștele acestuia se află în România, mai exact la Biserica Sfantul Ciprian- Zlatari din București. Aici se află mâna dreaptă a Sfântului Ciprian și se spune că este făcătoare de minuni. În fiecare an, o mulțime de oameni trec pragul acestei biserici pentru a se ruga la Sfântul Ciprian, în special cei aflați în nevoie și care nu reușesc să își găsească liniștea.

Rugăciunea către Sfântul Ciprian care rupe blestemele

Pentru că Sfântul Ciprian și-a recunoscut greșeala, acesta s-a transformat rapid în cel mai mare protector al oamenilor care pică pradă blestemelor și vrăjilor. Iată care este rugăciunea puternică prin care se rup blestemele și care îi este adresată Sfântului Ciprian.

„Stapane Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule si Chivernisitorule a toate, Sfant si slavit esti; imparatul imparatilor si Domnul domnilor, slava Tie. Tu Cel ce locuiesti in lumina cea nepatrunsa si neapropiata, pentru rugaciunea mea, a smeritului si nevrednicului robului Tau, departeaza demonii si stinge viclenia lor de la robii Tai; revarsa ploaie la buna vreme peste tot pamantul si fa-l sa-si dea roadele lui; copacii si viile sa-si dea deplin rodul lor; femeile sa fie dezlegate si eliberate de nerodirea pantecelui; acestea si toata lumea mai intai fiind dezlegate, dezleaga si toata zidirea de toate legaturile diavolesti. Si dezleaga pe robul Tau (numele) impreuna cu toate ale casei lui de toate legaturile satanei, ale magiei, ale farmecelor si ale puterilor potrivnice. impiedica Tu, Doamne Dumnezeul parintilor nostri toata lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vraji si de toate lucrarile satanicesti si de toate legaturile lui, si distruge toata lucrarea vicleana prin pomenirea Prea Sfantului Tau nume.

Asa, Doamne, Stapane a toate, auzi-ma pe mine nevrednicul slujitorul Tau si dezleaga pe robul Tau (numele) de toate legaturile satanei si daca este legat in cer, sau pe pamant, sau cu piele de animale necuvantatoare, sau cu fier, sau cu piatra, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sange de om, sau cu al pasarilor sau cu al pestilor, sau prin necuratie, sau in alt chip s-au abatut asupra lui, sau daca din alta parte au venit, din mare, din fantani, din morminte, sau din orice alt loc, sau daca a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasare, sau prin serpi (vii sau morti), sau prin pamantul mortilor, sau daca a venit prin strapungere de ace, dezleaga-le pentru totdeauna, in ceasul acesta, Doamrie, cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunosti si stii toate, dezleaga, sfarama si distruge, acum, lucrarile magiei, iar pe robul Tau (numele) pazeste-l cu toti ai casei lui de toate uneltirile diavolesti.

Zdrobeste cu insemnarea cinstitei si de viata facatoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustieste, distruge si departeaza pentru totdeauna toate lucrarile magiei, vrajitoriei si fermecatoriei de la robul Tau (numele).

Asa, Doamne, auzi-ma pe mine pacatosul slujitorul Tau si pe robul Tau cu toti ai casei lui, si dezieaga-i de demonul de amiaza, de toata boala si de tot blestemul, de toata mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lacomia, neputinta, prostia, neintelepciunea, mandria, cruzimea, nedreptatea, trufia, si de toate ratacirile si gresalele, stiute si nestiute, pentru sfant numele Tau, ca binecuvantat esti in veci. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Ciprian, conform crestinortodox.ro.

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să dai de pomană pe 1 octombrie? E sărbătoare cu cruce roșie