Când este Sfântul Ion? Lucrurile pe care nu trebuie să le faci în această zi sfântă

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 20 iul 2022, 02:10
Sfântul Ioan Botezătorul
Sursa: captură crestinortodox.ro

Sărbătoarea Sfantului Ioan Botezatorul este una dintre cele mai importante de peste an. Când este sărbătorit Sfântul Ion și ce trebuie să știi despre această sărbătoare?

În fiecare an, Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit pe data de 7 ianuarie. Astfel, în calendarul ortodox este sărbătoare cu cruce roșie și cum o mulțime de români poartă acest nume sfânt, aceștia își vor serba onomastica, ceea ce înseamnă că în multe case va fi motiv de petrecere.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezătorul,  sărbătorit pe data de 7 ianuarie, a fost cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.

El a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu și a încercat ca prin învățăturile sale să îi pregătească pe oameni pentru venirea pe lume a lui Iisus Hristos. Astfel, el transmitea un singur mesaj: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!", potrivit crestinortodox.ro .

Sărbătoarea Sfântului Ioan mai este cunoscută și sub denumirea de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

După Crăciun și Bobotează, sărbătoarea Sfântului Ion este cea care încheie șirul sărbătorilor de iarnă și este una importantă pentru credincioși. De sărbătoarea Sfântului Ion se leagă o mulțime de superstiții vechi, dar care s-au păstrat de-a lungul timpului, acestea fiind transmise din generație în generație.

Se spune că pe data de 7 ianuarie, adică de Sfântul Ion, oamenii ar trebui să nu consume vin roșu.

Această superstiție amintește de martirajul Sfântului Ioan. Tot în această zi sfântă, credincioșii ar trebui să uite de probleme și să alunge gândurile negative, iar în caz contrar, cei care nu vor fi veseli în această zi, întregul an vor avea motive de tristețe.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Apa sfinţită de Boboteză se bea doar opt zile! Cum se păstrează şi la ce este folositoare aghiasma?

Bătrânii obișnuiau ca în ziua de Sfântul Ion să nu taie nimic cu cuțitul și să rupă cu mâna orice aliment. Având în vedere că este o zi de sărbătoare, în care sunt interzise treburile casnice, femeile nu foloseau mătura.

Se credea că cele care fac acest lucru deranjează liniștea morților.

De Sfântul Ion se crede că cei care se stropesc cu agheasmă vor fi sănătoși tot anul, iar cei care țin această sărbătoare vor avea copii frumoși și sănătoși, având în vedere că Sfântul Ion este considerat protectorul pruncilor.

Citeste si: Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid Cerurile. La ce trebuie să se aştepte credincioşii