Când expiră voucherele de vacanță? Începând cu această dată, nu vor mai putea fi folosite

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 10 feb 2024, 04:55

Până la ce dată pot fi folosite voucherele de vacanță

Sursa: freepik.com

Până la ce dată pot fi folosite voucherele de vacanță? Suma aferentă anului 2023 rămâne tot de 1450 de lei.

Voucherele de vacanță 2023 au început să fie încărcate cu suma impozitabilă de 1450 de lei, aceeași sumă care s-a acordat angajaților și în anii trecuți. Când expiră voucherele de vacanță și cum pot fi folosite acestea?

Când expiră voucherele de vacanță

Instituțiile publice acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450

lei pentru un salariat, a transmis Ministerul Finanțelor. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.

Citește și: Plata salariilor în numerar va fi interzisă. Proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tichetele de vacanță pot fi însă utilizate până la sfârșitul lunii iunie 2023, în special cele care au fost acordate în decursul anilor trecuți, în 2019 și 2020 scrie infofinanciar.ro. 

Citește și: Salariații vor putea avea acces la platforma Revisal pentru a-și descărca adeverința de vechime

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță 2023 

Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Sumele reprezentând

voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date. 

Voucherele de vacanță vor putea fi folosite numai în România, iar procedura este una extrem de simplă: beneficiarul voucherului alege hotelul, pensiunea sau vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită folosind cardul primit.

Important de precizat este faptul că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile (pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui document de identitate) și nici rambursabile.