Când încep ninsorile în România! Meteorologii anunță schimbări climatice semnificative pentru iarna 2024-2025

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 oct 2024, 10:01

Când își va face iarna simțită prezența

Sursa: Unsplash

În România, iarna 2024-2025 promite să fie una aparte, cu puține ninsori și temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru acest sezon.

Conform prognozelor meteorologice de la EaseWeather, se așteaptă doar două episoade de ninsoare, unul în luna decembrie și celălalt în luna ianuarie. Începutul iernii va surprinde printr-o absență notabilă a zăpezii, cu un debut neobișnuit de cald, dar și cu o lipsă aproape totală de precipitații solide. Această tendință a temperaturilor ridicate se extinde nu doar asupra lunii decembrie, dar și pe parcursul lunilor ianuarie și februarie, aspect ce contrazice modelul de iarnă clasică din România. 

Când va ninge în România

Pe parcursul lunii decembrie, vremea se menține ușor peste media sezonieră, cu temperaturi între 4°C și 12°C și doar o zi cu ninsoare pe data de 3. Acest fapt marchează o schimbare față de anii anteriori, când iarna debuta, de regulă, cu o succesiune de ninsori și temperaturi scăzute. În schimb, decembrie 2024 va fi caracterizată mai mult de zile noroase și ploi ocazionale.

Însă, în zonele montane, zăpada ar putea apărea mai devreme, conform explicațiilor meteorologului Alina Șerban oferite pentru Digi24: „Abia după 1 noiembrie vom avea schimbări mai semnificative, vom avea precipitații mai semnificative, poate și cu lapoviță și ninsoare în zonele montane”.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță când vine prima zăpadă în București: Care este prognoza meteo pentru luna octombrie și noiembrie 2024 în România

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Potrivit meteorologilor EaseWeather, în ianuarie, România va experimenta o vreme neobișnuit de blândă pentru această perioadă, cu temperaturi cuprinse între 2°C și 16°C. În afara unei zile izolate de ninsoare, pe 28 ianuarie, restul lunii va fi dominat de zile noroase, cu ploi și, ocazional, câteva zile însorite. Această atmosferă ușor umedă, dar caldă contrastează cu specificul iernii românești, cunoscută pentru ger și zăpadă abundentă. Peisajele cu acoperișuri și trotuare încărcate de zăpadă ar putea fi o amintire din alte ierni.

Cum va fi vremea spre sfârșitul iernii

Luna februarie pare să continue și să amplifice tendințele din decembrie și ianuarie. Prognoza nu include nicio zi cu ninsoare, iar temperaturile ating un maxim surprinzător de 19°C pe 26 februarie. Acest tip de vreme, cu multe zile însorite și temperaturi ridicate, este neobișnuit pentru ultima lună a sezonului rece și ar putea reprezenta o premieră pentru România, unde ninsoarea și temperaturile scăzute sunt de regulă o constantă în februarie.

Citește și: Vin primele ninsori în Capitală! Temperaturi de iarnă în acest weekend, în România

Această schimbare climatică nu este benefică în dinamica agricolă, unde o iarnă blândă poate afecta atât ritmul vegetației, cât și activitățile sezoniere. România, deși obișnuită cu un sezon rece mai dur, va experimenta în 2024 o iarnă diferită, ce ar putea deveni un subiect de discuție despre schimbările climatice și impactul lor asupra anotimpurilor.