Când începe anul nou bisericesc 2021? Tradiții și superstiții de care să ții cont în această zi

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 iul 2022, 12:50
Data la care începe anul nou bisericesc 2021
Sursa: unsplash

Anul nou bisericesc 2021 diferă de anul civil despre care toată lumea știe că începe la 1 ianuarie. Iată când începe anul bisericesc 2021 și ce tradiții și superstiții se leagă de această zi.

Anul nou bisericesc 2021. Puține persoane știu că anul noul bisericesc și anul nou civil nu încep pe aceeași dată, mai exact pe 1 ianuarie. Anul nou bisericesc este calculat ușor diferit, astfel că începe la o altă dată. Iată care este momentul în care începe anul nou bisericesc în 2021 și care sunt superstițiile asociate acestei zile.

Anul nou bisericesc 2021. Când începe și ce superstiții se leagă de această zi?

Anul nou bisericesc 2021. Un lucru cunoscut de puține persoane este că anul nou bisericesc  nu începe pe data de 1 ianuarie, ci 9 luni mai târziu. Mai exact, anul nou bisericesc 2021 începe pe 1 septembrie. Potrivit tradiției din Legea Veche, se pare că la 1 septembrie Dumnezeu ar fi început creația lumii, iar tot în aceeași zi, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică.

Astfel, data de 1 septembrie are o importanță foarte mare pentru credincioși. În această zi este sărbătorit și Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, acesta fiind cel care a propus pentru prima oară numărarea anilor începând cu anul nașterii lui Iisus Hristos. Acest sistem s-a transmis de-a lungul anilor și este folosit atât în calendarul iulian, cât și în calendarul gregorian.

Anul nou bisericesc. În 2021, 1 septembrie cade într-o zi de miercuri, astfel că începutul anului bisericesc debutează cu o zi de post. Începutul anului bisericesc și sărbătoarea

Sfântului Dionisie Exiguul sunt marcate cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox al lunii septembrie 2021. 

Decizia ca anul nou bisericesc să înceapă la data de 1 septembrie s-a luat în urma Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna septembrie 2021

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Anul nou bisericesc 2021. Tradiții și superstiții

Anul nou bisericesc 2021. Există mai multe tradiții și superstiții  legate de data de 1 septembrie, atunci când se consideră că începe un nou an bisericesc. Multe dintre aceste superstiții s-au transmis din generație în generație. 

Se spune că dacă la începutul anului nou bisericesc plouă, atunci anul va fi ploios.

În schimb, dacă va fi soare, anul va fi secetos și recoltele nu vor fi atât de bogate. 

O altă superstiție spune că dacă tună pe 1 septembrie, atunci când începe anul nou bisericesc 2021, atunci toamna va fi una lungă. Majoritatea superstițiilor sunt legate de evoluția vremii, iar bătrânii de la sate încă mai țin cont de acestea pentru a afla cum va fi vremea în următoarea perioadă.

Anul nou bisericesc 2021 înseamnă și debutul toamnei din punct de vedere calendaristic, având în vedere că 1 septembrie 2021 este, în mod oficial, prima zi de toamnă.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui în 2022

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.