Când începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024?

Autor: Bianca Vidoi

Când începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024

Sursa: Unsplash

Acest an este unul important pentru România, deoarece reprezintă un an electoral, iar luni, 11 martie 2024 s-a aprobat calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024.

Guvernul a aprobat luni, 11 martie 2024, calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024, ce vor avea loc la data de 9 iunie. Iată care este data la care va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale ale acestui an.

Calendarul alegerilor din 2024

Guvernul a aprobat la începutul acestei săptămâni calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024, iar potrivit acestuia, perioada electorale va începe marți, 12 martie 2024, iar în termen de 5 zile, cel mai târziu la data de 16

martie 2024, vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central. Tot în acest termen de 5 zile se vor aduce la cunoștință și:

  • modelul listei electorale permanente,
  • modelul listei electorale speciale,
  • al copiei de pe lista electorală specială,
  • al listei electorale suplimentare,
  • al extrasului de pe lista electorală suplimentară,
  • a modelului listei susținătorilor,
  • a modelului buletinului de vot.

Când începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare și locale ce vor avea loc la data de 9 iunie 2024 va începe cu o lună înainte de alegeri, mai exact la data de 10 mai 2024, iar aceasta se va finaliza cu o zi înainte de alegeri, la ora 07:00. Această perioadă electorală reprezintă un interval realizat pentru a aduce la cunoștință populației data la care vor avea loc alegerile europarlamentare și locale, dar și data la care rezultatul final va fi aduse la cunoștința publică pentru prin publicarea

lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, după ce au fost realizate contestații și rezolvarea acestora.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Se dă startul Congresului Partidului Popular European de la București. Ce se discută astăzi, 6 martie, dar și ce lideri politici vor fi prezenți la Romexpo

La data de 19 martie va începe perioada în care se pot depune protocoalele de constituire a alianțelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European la biroul electoral central, până la data de 27 martie 2024.

La 10 zile de la aprobarea calendarului alegerilor europarlamentare și locale din 2024 vor fi stabilite modelele ștampilelor electorale și modelul timbrului autocolant.

Când încep depunerile candidaturilor?

Până la data de 10 aprilie 2024 se pot depune și înregistra candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, iar în doar o zi, mai exact până la data de 11 aprilie 2024 vor fi aduse la cunoștință listele de candidați și a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

La data de 29 aprilie 2024 se stabilesc definitiv candidaturile a alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care au depus liste de candidați, precum și a candidaților independenți. Până la data de 1 mai 2024 se vor face publice declarațiile de avere și de interese ale candidaților la alegeri.

Pentru alegerile locale calendarul arată diferit, iar candidații pot începe înregistrarea alianțelor electorale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 și de depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri la data de 16 aprilie, până la data de 25 aprilie 2024.

30 aprilie 2024 este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale, iar la data de 8 mai se stabilește definitivarea candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. Până la data de 10 mai 2024 se va aduce la cunoștință publică delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare din țară, precum şi a sediilor acestora, precum și aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, se arată în comunicatul de presă transmis de Guvern.