Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că până pe 10 septembrie toți părinții ar trebui să știe când vor începe copiii lor școlile.
"Până pe 10 septembrie trebuie să afle. Școlile trebuie să comunice până pe data de 10 septembrie decizia cu privire la începerea școlii", a spus ministrul Educației, pentru Edupedu.ro .
Ministrul Educației a precizat că fiecare Consiliu de Administrație trebuie să se întrunească până cel târziu marți și să stabilească programul de începere a școlii din 14 septembrie.
„Acum la școli este propunerea. Lor li se spune (n.r: de către DSP) că în localitate va fi scenariul galben, de exemplu, după care în Consiliul de Administrație trebuie să analizeze din punct de vedere al particularității unității de învățământ și să decidă care este programul concret. Trebuie să prezinte în fapt ce decizie doresc să ia. Acolo sunt și părinții”, a subliniat Monica Anisie.
Ce spunea anterior Ministrul Educației despre începerea școlii
Întrebată la TV, sâmbătă, care este situația, Monica Anisie a spus că s-ar hazarda să spună exact până pe 7 septembrie cum stă situația, menționând că a luat decizia descentralizării, în funcție de fiecare localitate.
„Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta”, a declarat Monica Anisie, la B1 TV.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”Trebuie să fim sinceri, sunt părinți care cred că trebuie să amânăm începerea anului școlar.
Noi am făcut un anunț. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătății. Acolo e prevăzut și un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situația epidemiologică. În funcție de aceasta, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din școli fac o propunere către Inspectoratele școlare, iar în comitetele pentru situații de urgență se decide, în funcție de scenarii.”Eu am avut discuții cu primari, cu prefecți, cu directori de școli. La Ministerul Educației s-a lucrat intens și suntem în contact cu inspectorii școlari generali, care au sarcina de a fi în contact direct cu profesorii și elevii, așa încât să știm care e gradul de pregătire pentru începutul de a școlar. Din raportările primite până acum, circa 80% din unitățile de învățământ sunt pregătite: au dezinfectant, au măști”, mai preciza Anisie.
Orban: "Nu se amână nimic"!
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat și el despre începerea școlii, subliniind că "nu se amână nimic", nici alegerile, nici începutul școlii.
"Şcoala va începe la 14 septembrie, iar alegerile se vor ţine la 27 septembrie. Este ridicolă această idee exprimată de PSD, la fel de ridicolă ca moţiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile? Şi aşa s-a prelungit mandatul aleşilor locali, alegerile au fost o dată amânate. Data de 27 septembrie este convenită de comun acord între toţi liderii politici şi data alegerilor nu a fost fixată prin hotărâre de guvern, ci a fost fixată prin lege, în Parlament, care a fost adoptată cred că aproape în unanimitate. Deja campania este în curs, deja formaţiunile politice şi-au prezentat candidaţii, candidaţii sunt în competiţie electorală, cetăţenii sunt informaţi despre aceşti candidaţi, îşi formează opţiunile şi este fundamental pentru comunităţile locale să aibă reprezentanţi legitimi", a declarat Ludovic Orban duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa.