Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 iul 2024, 12:50

Postul Adormirii Maicii Domnului

Sursa: doxologia.ro

Adormirea Maicii Domnului este celebrată anual la data de 15 august 2024, zi ce este liberă de la stat.

Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare din luna august, fiind trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pentru a celebra această sărbătoare așa cum se cuvine, creștinii țin post încă de la începutul lunii pentru a se pregăti sufletește și trupește pentru prăznuirea Adormirii Maicii Domnului. Iată când începe postul Adormirii Maicii Domnului în 2024.

Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 începe pe 1 august

Adormirea Maicii Domnului este celebrată anual la data de 15 august, astfel postul dedicat acestei sărbători este unul fix, ce începe în fiecare an la aceeași dată, mai exact la data de 1 august. Începând cu data de 1 august 2024 și până la data de 14 august 2024, atunci când este ajunul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii se abțin din a consuma alimente și preparate de origine animală.

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul considerat dificil, deoarece este în plin sezon al recoltelor, astfel credincioșii au numeroase variante de fructe și legume pe care le pot consuma pentru o masă sățioasă.

Postul Sfintei Mării sau postul Adormirii Maicii Domnului este cel de-al treilea post important din calendarul ortodox, alături de Postul Paștelui și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Geta Sterp a pus-o pe mama Geta în fața unei întrebări dificile: „Care e mai harnică, fata sau nora?” Ce a răspuns mama Geta?

Pe parcursul anului bisericesc, credincioșii țin cont de patru perioade de post, mai exact postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Paștelui, Postul Crăciunului și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. 

Ce nu e bine să faci în postul Adormirii Maicii Domnului 

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la data de 1 august 2024, iar timp de două săptămâni, până la data de 14 august 2024, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții specifice acestei sărbători. Este foarte important ca pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii să nu consume produse care conțin lapte, ouă și carne. 

De altfel, în zilele de luni, miercuri și vineri, până la ora 21:00, credincioșii trebuie să consume mâncare uscată, iar în zilele de marți și joi trebuie să mănânce legume fierte. În zilele de sâmbătă și duminică, creștinii au dezlegare la ulei și vin, astfel pot prepara mâncăruri care să conțină aceste ingrediente, potrivit fanatik.ro.

În perioada în care este prăznuit Postul Maicii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat, dar și realizarea nunților, botezurilor sau a altor petreceri, în caz contrar se crede că oamenii vor avea probleme de sănătate.

În aceste două săptămâni trebuie să se evite și viciile, precum fumatul sau consumul băuturilor alcoolice, deoarece acestea sunt considerate păcate trupești. 

Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Postul Adormirii Maicii Domnului nu este considerat unul foarte greu, comparativ cu Postul Paștelui sau al Crăciunului, motiv pentru care Biserica Ortodoxă a decis o singură zi în care credincioșii să aibă dezlegare la pește. Data la care creștinii pot consuma pește este cea de 6 august 2024, zi în care se celebrează Schimbarea la Față a Domnului, potrivit romaniatv.net.

Astfel, pe parcursul celor două săptămâni din postul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii pot consuma o singură dată pește, în restul timpului consumând produse de post. Alături de curățarea trupească, credincioșii trebuie să se concentreze asupra curățării sufletești, astfel este recomandată rugăciunea zilnică.