Când începe Postul Paștelui în 2023. Este cel mai lung și mai aspru post de peste an

Autor: Amalia Georgescu

Postul Paștelui 2023 începe pe 27 februarie 

Sursa: Pexels.com

Postul Paștelui 2023 este considerat drept cel mai aspru din timpul anului. Iată când începe Postul Paștelui în 2023, cât durează și ce trebuie să știe credincioșii.

Postul Paștelui 2023 este o perioadă de purificare atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Când începe Postul Paștelui 2023 și care sunt regulile stricte pe care trebuie să le respecte credincioșii în perioada de post? 

Când începe Postul Paștelui în 2023?

În 2023, Postul Paștelui începe pe data de 27 februarie. Aceasta este prima zi din Postul Paștelui, o perioadă care îi pregătește pe credincioși pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Postul Paștelui 2023 durează 48 de zile, astfel că se va încheia pe data de 16 aprilie 2023, atunci când creștinii ortodocși vor sărbători Paștele Ortodox. 

Înainte de a intra oficial în Postul Paștelui 2023, pentru credincioși urmează alte două momente importante. Este vorba despre lăsatul secului de carne și de brânză, lapte și ouă. Pe 19 februarie 2023 este Duminica Înfricoșatei Judecăți, ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Paștelui 2023. 

Pe 26 februarie 2023 este duminica lăsatului sec de brânză. După această dată începe, în mod oficial, Postul Paștelui 2023, o perioadă de restricții din punct de vedere alimentar, dar și trupesc. 

Citește și: Moșii de Iarnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce trebui să dai de pomană în această zi Sfântă

Cât durează Postul Paștelui 2023? 

În fiecare an, Postul Paștelui se întinde pe o perioadă de 48 de zile și este cel mai lung și mai aspru post de peste an. În timpul celor 48 de zile de post, credincioșii nu doar că trebuie să se abțină de la alimentele de dulce, mai exact de la lapte, brânză, ouă, carne sau unt, ci trebuie să fie mai buni și mai atenți cu cei din jurul lor.

Postul Paștelui mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Acesta precede sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. 

Postul Paștelui 2023 durează 7 săptămâni, ultima săptămână fiind cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Mare. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Postul Paștelui este considerat cel mai dur post de peste an având în vedere că sunt puține momente în care se face dezlegare la pește, ulei și vin.

În trecut, Postul Paștelui îi pregătea pe catehumeni să primească botezul în noaptea de Paște.

Postul Paștelui 2023 le amintește credincioșilor de postul de 40 de zile pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a-și începe activitatea mesianică. 

Ce este interzis în Postul Paștelui 2023? 

Fiind cel mai aspru post din timpul anului, în Postul Paștelui 2023 sunt mai multe activități care sunt strict interzise. În primul rând, în perioada de post nu se consumă alimente de dulce. Astfel, cei care decid să țină postul trebuie să știe că nu au voie să consume lapte, ouă, unt, brânză sau carne în cele 48 de zile, atât cât durează postul.

În Postul Mare nu se organizează nunți, botezuri sau alte petreceri, fiind o perioadă de purificare. Astfel, sunt interzise acele reuniuni în care se cântă și se dansează.

În perioada de post nu se consumă pește sau preparate din pește, cu excepția celor două zile în care credincioșii au dezlegare la pește. Acest lucru se întâmplă pe 25 martie 2023, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor.

În Postul Paștelui sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte, nu se fac lucruri care să îi afecteze pe cei din jur sau care să le provoace suferință. 

Când pică Paștele ortodox în 2023? 

Data la care este sărbătorit Paștele este în fiecare an alta, având în vedere că este calculată în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină. Echinocțiul de primăvară pică pe 21 martie și în funcție de această dată și de prima lună plină după echinocțiu este stabilită data Paștelui.

În 2023, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie. Iată în ce zile vor sărbători ortodocșii Paștele în anii următori:

  • Paște ortodox 2024- 5 mai
  • Paște ortodox 2025- 20 aprilie
  • Paște ortodox 2026- 12 aprilie
  • Paște ortodox 2027- 2 mai
  • Paște ortodox 2028- 16 aprilie
  • Paște ortodox 2029- 8 aprilie
  • Paște ortodox 2030- 28 aprilie

Citește și: Calendar ortodox 2023: Cele mai importante sărbători din fiecare lună