Postul Paștelui este perioada care rememorează postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a Propovădui Evangheliei. În acest an, Postul Paștelui începe pe data de 15 martie. Iată ce le este interzis creștinilor să facă în Postul Paștelui și care sunt perioadele cu dezlegare la pește.
Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile
Când începe Postul Paștelui 2021
Anual, Paștele Ortodox este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline, de după echinocțiul de primavară. În cazul în care ceastă duminică se suprapune cu Paștelor iudeilor, Pastele Ortodox este mutat în duminica urmatoare. În 2021, Paștele Ortodox va fi pe data de 2 mai, iar Pașele Catolic va fi celebrat pe 4 aprilie.
Postul Paștelui va începe pe data 15 martie.
Postul cel Mare se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr care pică pe 24 aprilie, potrivit doxologia.ro.
În Săptămâna Patimilor, regimul de post devine și mai aspru. Pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare. Duminică, 14 martie 2021, marchează lăsatul secului de brânză, care anticipează începera Postului Paștelui pe 15 martie.
Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților
Ce alimente sunt interzise în Postul Paștelui
Perioada postului reprezintă o rețienere totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Creștinii se abțin și de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Pe durata celor 40 de zile de post, creștinii nu consumă carne, brânză, ouă, lapte și pește. Există, însă, și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Rânduiala bisericească spune că de la post pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă. Vinerea Mare este zi de post negru.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie și Floriile – în duminica dinaintea Paștelui.
Citeste si: Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021!
Ce să nu faci de Postul Paștelui
Postul Mare este împărțit în două. Postul Păresimilorv ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui este reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.
În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte și sunt îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. În Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.
În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.
În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, deoarece renunță la alimentele de proveniență animală. Mai mult, aceștia trebuie să se curețe sufletește prin rugaciune și alte fapte bune.
În trecut se postea pentru că reprezenta pregătirea persoanelor adulte care urmau să fie botezate în ziua de Paşte şi să intre în biserică.
Citeste si: Cum va fi vremea de Paște 2021
În zilele noastre, Postul Paştelui a devenit ceva firesc și este o perioadă de pregătire spirituală, care le dă creștinilor oportunitatea de a se pregăti să sărbătorească Învierea Domnului cu sufltele curate.
Citeste si: Calendar Ortodox 11 martie 2021. Ce mare Sfânt pomenesc creștinii în această zi?