Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 apr 2023, 05:35

Când pică postul Sf Marii 2022

Sursa: doxologia.ro

Data când începe postul Sf Marii 2022, potrivit calendarului creștin-ortodox, este data de 1 august 2022. Anul acesta, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului pică într-o zi de luni.

Când începe postul Sf Marii 2022. Potrivit calendarului creștin-ortodox, data când începe postul Sfintei Marii 2022 este data de 1 august, care pică anul acesta într-o zi de luni. Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august și anume Shimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. 

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2022: Cât ține postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciuni pe care e bine să le spunem în post

Când începe postul Sfintei Marii 2022 

Când începe postul Sf Marii 2022
[Sursa: doxologia.ro]

Data când începe postul Sfintei Marii 2022, potrivit calendarului creștin-ortodox, este data de 1 august 2022 care pică anul acesta într-o zi de luni.

Postul Sf Marii 2022 sau postul Adormirii Maicii Domnului, este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători mari ale lunii august și anume Schimbarea la față( 6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Data când începe postul Sf Marii 2022 cât și durata postului Sfintei Marii 2022 au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă. Despre acest aspect citim în sinaxarul de la slujba Utreniei din ziua praznicului, citat de doxologia.ro, unde se spune că, înainte de a trece la cele veşnice, Maica Domnului a petrecut câteva zile în rugăciune și post:

„S-a suit degrabă în Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo ca să se roage. Şi s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte, şi au dat cinstea şi închinăciunea ce se cădea către Stăpână, ca şi cum ar fi fost nişte slugi însufleţite”.

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele

Ce nu e bine să faci în Postul Sf Marii 2022 

Începând cu data de 1 august 2022, data când pică începutul postului Sfintei Marii 2022, credincioșii trebuie să se abțină de la consumul anumitor alimente, băuturi alcoolice, dar și de la anumite activități pe care nu e bine să le facă în timpul postului Adormirii Maicii Domnului. 

Ce nu e bine să faci în Postul Sf Marii 2022

Ce nu e bine să faci în postul Sf Marii 2022 sau postul Maicii Domnului, așa cum mai este denumit, are legătură atât cu consumul anumitor alimente și băuturi cât și cu anumite activități de la care este bine să se abțină credincioșii pe toată durata postului Sfintei Marii 2022.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. 

Activități interzise pe toată durata postului Adormirii Maicii Domnului: 

- În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;

- În Postul Sfintei Marii creștinii nu trebuie să cântă si să danseze;

- În Postul Sfintei Marii nu se bea alcool și nu se fumează;

- În postul Sfintei Marii relațiile intime sunt interzise

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Rugaciunea care se rostește în Postul Adormirii Maicii Domnului 

Rugăciunea care se rostește în postul Sf Marii 2022
[Sursa: pixabay]

Tot începând cu data de 1 august, data când începe postul Sfintei Marii 2022 și pe toată durata celor două săptămâni cât ține postul Adormirii Maicii Domnului, este bine să se rostească rugăciunea către Maica Domnului. 

Rugăciunea vindecătoare de necaz și boli grele care se rostește în postul Sfintei Marii 2022 

„  Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te, ceea ce eşti plină de dar, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. Prea Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi-n ceasul morţii noastre. Amin.

Sub milostivirea ta, scăpăm, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în necaz, ci ne izbăveşte din nevoi, una Curată şi Preamărită. Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, apără, mântuieşte şi păzeşte pe robul tău (numele de botez) de tot răul şi necazul, de toate bolile şi durerile, de toate farmecele, vrăjitoriile şi blestemele, ca întreg şi sănătos să fie robul tău. Amin.

Ca şi cu coroana luminată, Prea Curată de Dumnezeu Născătoare cu preacinstitul tău brâu, robul tău se încununează şi se luminează, bucurându-se şi în taină se veseleşte, Stăpână, strigând către tine:

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Bucură-te, coroană cinstită şi cununa Dumnezeieştilor măriri;

Bucură-te, ceea ce eşti mărirea împlinirii, a veşnicei măriri şi veselii;

Bucură-te, prin care răsare bucuria,

Bucură-te, prin care piere blestemul;

Bucură-te, pântecele dumnezeieştii întrupări;

Bucură-te, îndrăznirea celor muritori către Dumnezeu;

Bucură-te, muncirea vrăjmaşilor celor nevăzuţi;

Bucură-te, îndrăznirea cea nebiruită a purtătorilor de duhuri rele;

Bucură-te ceea ce ne curăţi de păcate şi de lucrurile spurcate;

Bucură-te, căderea dracilor;

Bucură-te, uşa mântuirii;

Bucură-te, dătătoarea darului celui dumnezeiesc;

Bucură-te, cămara nunţii celei fără de sămânţă;

Bucură-te, lauda cea de cinste a preoţilor celor cuvioşi;

Bucură-te, prin care cad vrăjmaşii;

Bucură-te, mântuirea sufletului meu;

Bucură-te, Maică Pururea Fecioară.

Dat-ai robului tău, Preamărită, tare îngrădire, pe acesta scăpându-l de toate primejdiile, cu dumnezeieştile lucrări nebiruit de vrăjmaşi păzindu-l şi care strigă către tine:

Tăria, puterea şi cuvioasa mea bucurie este Fiul tău şi Domnul, ca un bun şi milostiv. Ca şi cu o cinstită coroană, cu brâul Tău, robul tău cu bună credinţă luminat fiind, încununat cu dumnezeiasca ta mărire, să-l mântuieşti ca pe un milostiv.

Încinge pe robul tău, întărindu-l asupra vrăjmaşilor, ca să lupte nebiruit contra patimilor, celor ce-l muncesc şi nepătimire biruitoare dăruindu-i, ca pururea să Te preamărească pe Tine şi pe Fiul Tău şi să strige: Iisuse, mântuieşte-mă pe mine păcătosul ca un milostiv.

Naşterea fără stricăciune şi fericire numai tu ai avut, preabinecuvântată, şi încingere de mântuire ai dăruit oamenilor, brâul tău cel sfânt, care până acum a rămas nestricat. Dumnezeiască Maică prin care robul tău ia de la Dumnezeul nostru mare milă. Amin! 

Surse: creștinortodox.ro; doxologia.ro