Prima Casă este un program guvernamental creat cu scopul întrajutorării persoanelor tinere care î și doresc să-și cumpere o locuință, dar care însă nu beneficiază de veniturile necesare achiziționării. Programul se bazează pe contractarea de credite garantate de stat, procentul de garantare aplicându-se în funcție de categoria de locuință pe care persoana în cauză dorește să o achiziționeze.
Prima Casă este un program anual creat cu scopul de a micșora rata persoanelor tinere care locuiesc cu chirie sau cu părinții.
Când va începe programul Prima Casă în 2022?
Data la care programul Prima Casă va demara în anul 2022 nu este încă stabilită cu exactitate, însă se preconizează că programul va începe o dată cu debutul primăverii, mai exact în luna martie a anului 2022.
Spre deosebire de alți ani, 2022 aduce câteva schimbări în legătură cu programul Prima Casă. În primul rând suma de bani aferentă programului va ajunge să ajute doar 6.000 de persoane, dacă se ia în calcul plafonul maxim. Acest număr este în scădere comparativ cu alți ani în care numărul de beneficiari a depășit așteptările.
Doar în anul 2020, peste 8.000 de persoane tinere au achiziționat o locuință prin intermediul Prima Casă.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Cu cât se scumpesc locuințele în 2022
O altă modificare în cadrul programului guvernamental este scăderea plafonului de garanție, care va ajunge de la suma de 2 miliarde de lei anul trecut, la 1,5 miliarde de lei în prezent, conform Fondului Național de Garantare. Această micșorare a plafonului reprezintă un motiv important în scăderea numărului de persoane pe care programul își permite să le ajute anul acesta la doar 6.000.
Condiții necesare pentru a beneficia de programul Prima Casă
Persoanele care își doresc să beneficieze de programul Prima Casă trebuie să îndeplinească anumite condiții care să le facă apte de creditare din punct de vedere legal. Iată ce trebuie să facă cineva care își dorește să se înscrie în acest program guvernamental:
- Persoana este obligată să achiziționeze prin intermediul programului o singură locuință pe teritoriul României, care trebuie să fie obligatoriu înscrisă în cartea funciară în condițiile legii în vigoare;
- Persoana trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;
- Persoana în cauză trebuie să declare pe propria răspundere, la data solicitării creditului garantat, că nu deține în proprietatea sa exclusivă sau împreună cu partenerul de viață nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită. În caz contrar, persoana trebuie să redacteze o declarație pe propria răspundere prin care să noteze că deține doar o locuință, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, indiferent de modul și momentul în care a fost dobândită aceasta.
Citeste si: Plafonarea prețurilor la gaze. Cine beneficiază de schema de compensare și pentru ce perioadă se aplică
Locuințele care pot fi achiziționate prin programul Prima Casă
Programul Prima Casă oferă beneficiarilor săi mai multe tipuri de locuințe care pot fi achiziționate cu ajutorul creditului aferent programului guvernamental. Iată care sunt locuințele care pot fi cumpărate prin intermediul Prima Casă:
- Locuințe noi, pentru care documentele de recepție din momentul finalizării lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu maxim 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. În cadrul acestui tip de locuințe ce pot fi achiziționate se includ și cele construite prin intermediul programelor derulate de Agenția Națională pentru Locuințe;
- Locuințe consolidate, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării imobilului și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani de la data solicitării creditului garantat;
- Alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Sursă: radioimpuls.ro