Săptămâna Mare 2023: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi în parte. Ce trebuiue să faci în fiecare zi din Săptămâna Paștelui?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 apr 2023, 13:08
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima din Postul Paștelui
Sursa: PixaBay

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima din Postul Paștelui, iar fiecare zi are diferite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă.

Săptămâna Mare 2023. Fiecare zi din Săptămâna Mare are o însemnătate specială, iar în funcție de ceea ce reprezintă fiecare zi, credincioșii trebuie să țină cont de unele tradiții și obiceiuri specifice.

Citește și: Duminică sunt Floriile: Ce se mănâncă în această zi sfântă?

Când începe Săptămâna Mare în 2023

Săptămâna Mare 2023 începe cu seara de Florii, ce are loc la data de 9 aprilie și se termină în Vinerea Mare, iar pe întreaga perioadă, preoții săvârșesc Deniile.

Deniile vin de la cuvântul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, aceste slujbe având loc întotdeauna pe timpul serii.

Pe parcursul întregii Săptămâni Mari, se spune câte o poveste importantă ce a dus la Învierea Domnului Iisus Hristos. Fiind o perioadă foarte importantă pentru credincioși, aceștia trebuie să respecte mai multe aspecte ce vin din partea Bisericii Ortodoxe, precum ținerea postul negru pe întreaga perioadă a săptămânii, abstinenţa conjugală şi rugăciunea.

„În ultima săptămână înainte de Paște toate slujbele sunt unice. De altfel, fiecare zi este considerată o treaptă, iar urcușul trebuie să fie eficient”, spune părintele Ion Popescu, parohul Bisericii Icoanei din București și protoierul Sectorului II, potrivit libertatea.ro

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Anunț important

Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi din Săptămâna Mare 2023

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

În prima zi a acestei săptămâni, gospodinele încep să își curețe căminul pentru sărbătorile pascale. Se spune că în această zi acestea trebuie să văruiască în casă, dar să și aerisească, să scoată toate lucrurile afară din casă pentru ca toate relele adunate peste iarnă să se ducă până la Paște.

Tradiția spune că dacă gospodinele sunt prinse cu casa murdară, casa le va fi blestemată.

În ziua de marți, gospodinele continuă curățenia în locuințe, acestea aspiră, șterg geamurile, dau cu mătura, fac cele mai grele treburi casnice, realizând astfel curățenia generală pentru sărbătorile pascale. Miercurea Mare este ultima zi din această săptămână în care oamenii pot să mai facă treabă prin casă și se spune că în această zi, bărbații trebuie să stea acasă pentru a își ajuta soțiile la treburile casnice.

Joia Mare este o zi plină de însemnătate pentru credincioși, aceasta fiind ziua în care Iisus Hristos a spălat picioarelor ucenicilor, dar și ziua în care a avut loc Cina cea de Taină, unde a avut loc Taina Sfintei Împărtăşanii. În această zi creștinii merg la biserică pentru a se spovedi sau împărtăși. Deși în această zi gospodinele nu pot să facă prea multe activități prin casă, acestea au voie să facă cozonacul, pasca și să vopsească ouăle.

Vinerea Mare este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit, iar în această zi nu se spală rufe, nu se fac munci ale terenului, nu se vopsesc ouă, nu se coc cozonac şi pască. 

În ziua de Sâmbăta Mare, credincioșii trebuie să facă tot posibilul pentru a ajunge la slujba de Înviere, altfel aceștia vor avea un an greu și plin de provocări și încercări. Această zi este ultima zi în care se poate face curățenie generală în gospodării.

Citește și: 3 rețete de dulciuri de post. Te vor ajuta să treci mai ușor prin perioada Postului de Paște 2023

Sursa: stirilekanald.ro

 

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.