Săptămâna Patimilor reprezintă o perioadă foarte importantă pentru credincioși deoarece reprezintă mai multe evenimente ce au dus la răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce trebuie să faci în fiecare zi și când începe Săptămâna Patimilor 2023?
Citește și: Duminica Floriilor 2023: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
Când începe Săptămâna Patimilor 2023?
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare începe în lunea de după Duminica Floriilor, iar pe parcursul acestei perioade foarte importantă pentru sărbătorile Pascale, credincioșii iau parte la diferite rânduieli bisericești. În zilele de luni, marți și miercuri are loc Liturghia dărilor mai înainte sfințite, urmând ca în Joia Mare să aibă loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.
De Joia Patimilor se sărbătorește Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie, dar se mai scoate încă un Agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se spună de două ori rugăciunile epiclezei și fără să
Deși de luni până joi se săvârșește Liturghia, acest lucru nu se întâmplă și în ziua de vineri. În dimineața acestei zile se așează Epitaful din Sfântul Altar, pe o masă așezată în mijlocul bisericii.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Gheorghe în 2023?
Ce trebuie să faci în fiecare zi din Săptămâna Patimilor 2023?
Ziua de luni reprezintă momentul în care Patriarhul Iosif a fost vândut de frații săi în Egipt, fiind un simbol al momentului în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Urmând ca ziua de marți să aibă loc pomenirea celor zece fecioare, iar miercurea simbolizează pomenirea femeii păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, cunoscută și ca Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, atunci când se amintesc numeroase evenimente importante din viața Mântuitorului Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și începutul patimilor, prin vinderea Domnului.
Ziua de joi din Săptămâna Mare are mai multe superstiții de care credincioșii trebuie să țină cont, mai exact aceștia nu trebuie să consume oțet sau urzici, deoarece se crede că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet pentru a îl face să sufere. În această zi sfântă se înroșesc ouă și se pregătesc preparatele dulci ce se vor găsi pe masa de Paște, mai exact cozonacii și pasca.
Citește și: Rusalii 2023: Câte zile libere vom avea?
Surse: kfetele.ro