Când intră pensiile pe card în decembrie 2023? Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Author: Diana Ghita
Actualizat: 12 nov 2023, 11:54

Când vor primi românii pensiile în luna decembrie

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Cetățenii își vor primi la timp pensiile pe luna decembrie. Indiferent dacă sunt primite prin poștă sau pe card, Casa de Pensii asigură că banii vor fi trimiși în timp util.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice i-a asigurat pe vârstnici de faptul că pensiile nu vor întârzia. Tot el, a vorbit și despre modificările majore cu care va veni noua lege a pensiilor.

Când vor primi românii pensiile

Deși angajații Casei Naționale de Pensii vor fi în vacanță, pensiile românilor vor fi virate la termen. Acest lucru l-a anunțat chiar Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Ba mai mult, acestea vor fi distribuite chiar mai devreme către seniori, care, din 2024, vor fi facilitați de noua lege a pensiilor.

Un mare avantaj cu care va veni noua lege a pensiilor constă în faptul că toate veniturile brute vor fi luate în considerare, astfel că pensiile vor cunoaște măriri treptate. Veniturile brute cuprind: al 13-lea salariu, sporurile, primele, premiile și acordul global.

Cei mai avantajați sunt, însă, cetățenii care au contribuit mai bine de 25 de ani la sistemul de pensii, întrucât, o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, sunt mari șanse ca acestora să li se dubleze pensiile.

„Există numeroase avantaje pentru cei din grupe speciale de muncă. Cei care au lucrat mai mult de 25 de ani, stagiu de cotizare standard, vor beneficia de puncte suplimentare de stabilitate.”,

a spus Daniel Baciu.

Citește și: Noua Lege a pensiilor, aprobată de Guvern! Ce prevede actul normativ

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cu ce beneficii vine noua lege a pensiilor

Cea mai mare noutate cu care vine noua lege a pensiilor este noua formulă după care vor fi calculate pensiile românilor, prin care se propune eliminarea tuturor inegalităților din sistemul de pensii.

„Cel mai important lucru este noua formulă de calcul a pensiilor. Cu această nouă formulă de calcul, practic, se înlătură toate inechitățile acumulate de-a lungul timpului în sistem.”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii.

În anul 2024 cetățenii vor beneficia de două majorări ale pensiilor. Prima va avea loc chiar de la 1 ianuarie, când acestea vor crește cu 13,8%, iar a doua va începe de la data de 1 septembrie, moment în care respectivele venituri vor fi recalculate și mărite, din nou.

Cei care vor fi cei mai câștigați, în urma recalculării, vor fi românii care au lucrat pe salarii minime pe economie și care au cotizat timp de 36 de ani la stat, întrucât au contribuit o timp de o lungă perioadă de timp.

„Vreau să vă spun că ar trebui corelată vârsta de pensionare cu acest indicator, speranța de viață, așa se întâmplă peste tot în Europa.

Săptămâna viitoare, noua lege intră in circuit in parlament, noi am propus vârsta de 65 de ani.

Această verificare se face o dată la 3 ani și, în funcție de acest indicator, se modifică. În momentul de față, vârsta e de 65 de ani pensie limită de vârstă și anticipat cu 5 ani mai devreme, la 60 de ani”, a mai spus Daniel Baciu, vineri seară, la România TV.

Citește și: Recalcularea pensiilor în 2024: Data de la care se aplică noua formulă de calcul a pensiilor