Când intră pensiile pe card în luna ianuarie? Banii pensionarilor vor întârzia

Author: Diana Ghita
Actualizat: 02 ian 2024, 16:20

Când primesc românii pensiile 

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Casa de Pensii a transmis data la care pensiile aferente lunii ianuarie 2024 intră pe card. Este important de adus în vedere că data s-a schimbat.

Deși, în mod obișnuit, pensiile sunt distribuite între data de 1 și 15 a fiecărei luni, în luna ianuarie se estimează întârzieri în ceea ce privește plata acestora.

De ce întârzie banii pensionarilor

Este posibil ca pensiile anumitor români să întârzie, fiind vizați cei ale căror pensii intră pe card. Respectiva decalare se produce din cauza liberelor cu ocazia Revelionului, în urma cărora instituțiile își reiau activitatea pe 3 ianuarie.

„Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate”, a transmis șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Deși banii pensionarilor întârzie câteva zile, majorările pensiilor au loc exact după calendarul stabilit de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Prima mărire având loc în ianuarie 2024, iar cea de a doua, determinată de recalculare, în septembrie 2024.

„În anul 2024 vom avea două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării”,  a spus ministrul Muncii, potrivit Capital.ro.

Citește și: Acești români vor rămâne fără pensie începând cu 2024! Cine sunt cei afectați?

Cu ce procent se majorează pensiile românilor

De asemenea, aceasta le-a garantat vârstnicilor că bugetul este suficient pentru toate modificările care vor fi aplicate în acest an asupra pensiilor, în urma adoptării noii legi.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi.

Da, există bani de pensii! (…)

Este un angajament al Guvernului României care în bugetul pentru anul 2024 prevede sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pensiilor pentru toţi români”,  a adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Începând cu luna aceasta, pensiile românilor se majorează cu 13,8%, ceea ce înseamnă că punctul de pensie se ridică la 2.032 de lei, de la 1.785

de lei.

După majorarea de la 1 ianuarie, un pensionar care, până acum, a primit 2.500 de lei va beneficia de 2.845 de lei.

Însă, pensiile speciale ale procurorilor și ale judecătorilor nu sunt vizate de mărirea din această lună.

Citește și: Cine sunt românii care vor primi 800 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii a anunțat data de la care vor avea loc majorările

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.