Când nu se fac nunți în 2022. Perioadele în care Biserica Ortodoxă Română interzice cununiile religioase

Author: Bianca Hriscu

Datele în care nu se fac nunți în anul 2022

Sursa: PixaBay, pexels

Biserica Ortodoxă Română impune o serie de reguli cu privire la organizarea nunților. Astfel, înainte de a-și programa cel mai important eveniment, viitorii miri trebuie să consulte calendarul creștin ortodox pentru a vedea când nu se fac nunți.

În momentul în care aleg data nunții, mirii trebuie să țină cont de o mulțime de lucruri, iar printre cele mai importante se numără rânduielile bisericești. Iată când nu se fac nunți în 2022, potrivit regulilor impuse de Biserica Ortodoxă Română.

Când nu se fac nunți în 2022? Datele în care nu pot fi oficiate cununiile religioase în biserici

Data nunții se alege, de obicei, în urma consultării calendarului creștin ortodox. De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, Biserica Ortodoxă Română interzice oficierea cununiilor religioase în anumite perioade ale anului.

Mai exact, conform rânduielilor bisericești, nu se fac nunți în zilele de post de peste an, în perioadele de post, dar și în momentele în care, în calendarul creștin ortodox, sunt diferite sărbători. Iată care sunt datele din 2022 în care nu se fac nunți, potrivit crestinortodox.ro.

  • În toate zilele de post de peste an
  • În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora
  • 27 februarie- 05 martie: săptămâna lăsatului sec de carne
  • 06 martie- 24 aprilie: Postul Sfintelor Paști 
  • 25 aprilie- 01 mai: Săptămâna Luminată
  • 20 iunie- 28 iunie: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 
  • 1 august- 15 august: Postul Adormirii Maicii Domnului 
  • 14 noiembrie- 24 decembrie: postul Nașterii Domnului 
  • 25 decembrie- 6 ianuarie: perioada de la Crăciun până la Bobotează 

În aceste perioade din anul 2022, Biserica Ortodoxă Română interzice nunțile, astfel că toate evenimentele programate în acest interval ar trebui amânate, având în vedere că preoții nu vor putea oficia cununiile religioase.

De ce nu se fac nunți în perioadele de post?

Este cunoscut faptul că, în perioadele de post de peste an, credincioșii trebuie să respecte anumite restricții.

Mai exact, alimentele de origine animală sunt interzise și pe lângă postul alimentar, credincioșii trebuie să adopte un comportament diferit, să fie mai înțelegători, mai implicați în problemele celor din jur, dar și să dedice mai mult timp rugăciunii.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Biserica interzice organizarea nunților în perioadele de post tocmai pentru că acestea sunt evenimente fericite, la care se consumă alimente considerate „de dulce”, se dansează, se cântă, lucruri care nu se încadrează în rigorile postului.

În plus, pentru că în timpul postului biserica îi îndeamnă pe credincioși să postească atât trupesc, cât și din punct de vedere sufletește, preoții consideră că nunta organizată în post nu le-ar mai aduce atât de multă bucurie celor proaspăt căsătoriți.

În 2022, nu se fac nunți în zilele de miercuri și vineri, zile de post, dar nici în perioadele de post de peste an: Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului.

Citeste si: Ce se întâmplă cu nunțile programate în luna februarie 2022. Când vor putea fi organizate din nou evenimente private în România

Ce trebuie să facă mirii în a opta zi de la cununia religioasă? 

După oficierea cununiei religioase, mirii trebuie să vină din nou la biserică, mai exact în a 8-a zi de la nuntă.

Tinerii căsătoriți trebuie să vină la biserică însoțiți de nași și aducând cu ei lumânările de la cununia religioasă. Preotul le va citi o rugăciune specială, numită pronaos molitfa. În timpul acestei rugăciuni, preotul se roagă lui Dumnezeu ca tinerii căsătoriți să țină cont de Sfintele Taine și căsnicia lor să nu se destrame niciodată.

Citeste si: Românii pot face nunți din nou! Mii de oameni au umplut târgul de nunți, după ce Alexandru Rafila a anunțat că nunțile pot avea loc din nou