Când nu se fac nunți în 2024. Care sunt zilele de post, sărbătorile și Praznicele Împărătești în care preoții nu oficiază cununii religioase?
Când nu se fac nunți în 2024
În Biserica Ortodoxă, căsătoria este considerată cea mai veche instituție de drept divin, pentru că a fost instituită în același timp cu crearea primilor oameni, Adam și Eva (cf.
Potrivit rânduielilor ortodoxe, în posturi, în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se fac nunți.
Citește și: Postul Sf. Marii 2023: Pe ce dată începe? Tradiții și obiceiuri
Zilele din 2024 în care nu se fac nunți
Cei care vor să-și unească destinele trebuie să știe că acestea sunt zilele în care nu se fac nunți în 2024:
- în toate miercurile şi vinerile;
- de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);
- în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);
- la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);
- în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);
- în ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);
- de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).
De ce nu se fac nunți în post
De ce nu se poate săvârşi Taina Nunţii chiar şi în post, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări la care vor să afle răspunsul cei care vor să se căsătorească și care află că la data aleasă de ei preoții nu pot oficia cununia religioasă.
Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu a explicat, pentru ziarullumina.ro, care sunt motivele pentru care nu se fac nunți în post și de ce viitorii miri trebuie să știe că în posturi, în ajunul şi în
zilele praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se pot căsători.„În primul rând, nu se pot săvârşi nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor(...)
Citește și: Tradiția românească de mult uitată: Ce nu este bine să faci la nuntă?
În al doilea rând, nunţile nu se pot săvârşi în post pentru că întotdeauna slujba Tainei Nunţii este urmată de petreceri, în zilele noastre de cele mai multe ori chiar prea zgomotoase, or, nu ne putem imagina o masă de nuntă cu mâncare de post, iar atmosfera exuberantă a nunţii o vedem într-o totală contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului”, a explicat preotul Lucian Farcașiu.