Crăciun pe rit vechi 2022. Iată când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi 2022 și de ce unii oameni fac sărbătorile mai târziu

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 03 oct 2022, 02:55

Crăciunul, una dintre cele mai frumoase sărbători din an

Sursa: unsplash

Spre deosebire de Paște, Crăciunul pică în fiecare an la dată fixă. Află în ce zi sărbătoaresc creștinii Crăciunul în 2021, dar și când pică în 2022 Crăciunul pe stil vechi.

Sărbătoarea Crăciunului este una încărcată de magie și semnificație și este așteptată în fiecare an cu nerăbdare atât de adulți, cât și de cei mici. Data la care pică sărbătoarea Nașterii Domnului este în fiecare an aceeași, dar cu toate acestea, unii credincioși sărbătoresc Crăciunul mai târziu. Iată când pică, de fapt, Crăciunul în 2021 și Crăciunul pe stil vechi în 2022.

În ce zi din săptămână pică Nașterea Domnului în 2021?

Crăciunul sau Nașterea Domnului este pe lista celor mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. În fiecare an, Crăciunul este sărbătorit la dată fixă, mai exact pe 25 decembrie. Această sărbătoare semnifică nașterea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și are o mare importanță pentru credincioși. Din acest motiv, pentru a o întâmpina așa cum se cuvine, credincioșii țin post timp de 40 de zile, în perioada 15 noiembrie-25 decembrie, acesta fiind Postul Crăciunului.

Deși data la care este sărbătorit Crăciunul este în fiecare an aceeași, 25 decembrie, ceea ce se schimbă este ziua din săptămână în care pică sărbătoarea. În funcție de acest lucru, românii au parte de mai multe zile libere. În anul 2021, Crăciunul pică într-o zi de sâmbătă, iar a doua zi de Crăciun pică duminica, ceea ce înseamnă că românii nu vor avea zile libere în plus, având în vedere că sărbătoarea cade în timpul weekendului.

Sărbătoarea Crăciunului este primită cu bucurie de toți credincioșii, iar în funcție de fiecare zonă a țării în parte se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc bucatele alese, printre care cozonacul, preparatele din porc sau sarmalele.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie 
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Cele mai frumoase târguri de Crăciun în 2021. Atmosferă de poveste în orașele din România

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Crăciunul pe stil vechi 2022. Când pică sărbătoarea și de ce unii oameni sărbătoresc cu întârziere Nașterea Domnului?

După cum îi spune și numele,  Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de acei credincioși care fac parte din biserici ce urmează vechiul calendar iulian. În anul 1923, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian, moment în care Biserica Ortodoxă s-a separat în două, cea pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou. 

Evident, sărbătorile pică la date diferite și asta pentru că între cele două calendare există o diferență de 13 zile.  În anul 2022, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Rușii lipoveni, ucrainenii, basarabenii, armenii și sârbii care se ghidează după vechiul calendar sărbătoresc Crăciunul la două săptămâni distanță de creștinii ortodocși care urmează noul calendar.

Pe 7 ianuarie 2022, atunci când este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, oamenii obișnuiesc să respecte mare parte din tradițiile pe care le respectă și românii care serbează Nașterea Domnului pe 25 decembrie. Meniul de sărbătoare este, în mare, același. În plus, în Ajun de Crăciun, există în anumite locuri tradiția de a prepara 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor, însă toate preparatele trebuie să fie de post, astfel că doar în ziua Nașterii Domnului se pot consuma alimente „de dulce”.

Crăciunul pe stil vechi, la două săptămâni distanță de cel pe stil nou
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie. Este mare păcat

 

Taguri: