Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 pică pe data de 14 noiembrie, potrivit calendarului ortodox. Lăsata Secului înaintea Postului Nașterii Domnului pică în fiecare an la data de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea se lasă sec cu o zi mai înainte.
De ce tradiții și obiceiuri e bine să ții cont în ultima zi de dezlegare, când se mai poate mânca de dulce, înainte ca Postul Nașterii Domnului 2022 să înceapă.
Citeste si: Ce este Lăsata Secului și de ce este o zi importantă înainte de Postul Crăciunului 2022
Când pică Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Și anul acesta, ca în fiecare an, 14 noiembrie este data când pică Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022.
Cea mai bună descriere pentru Postul Crăciunului 2022, cât și despre post, în general a oferit-o Sfântul Vasile cel Mare, care a spus: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul
„Postul determină sufletul să strălucească şi înalţă simţurile, supune pe trup duhului, face inima zdrobită şi smerită, nimiceşte norul poftelor, stinge aprinderea desfrânării şi luminează înţelepciunea omului. Postul păzeşte pe prunci, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului 2022
Lăsata Secului 2022, ultima zi de dezlegare în care se mănâncă de dulce înaintea începerii Postului Nașterii Domnului, are o însemnătate deosebită pentru români. În jurul datei de 14 noiembrie, atunci când se lasă sec, au fost țesute de-a lungul vremii o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții de care românii țin cont și azi.
Conform tradiției, în ziua de Lăsata Secului creștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, după care în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
Totodată se obișnuiește ca după Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit.
Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
Tot în Bărăgan, în ziua de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, gospodarii mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„În Bărăgan, de Lăsata Secului, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin. Ei îşi cer iertare pentru greşelile de peste an, iar naşul, după ce îi iartă, întinde masă bogată unde se cântă şi se petrece până spre ziuă. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală”, spune părintele Paul Tudorache, preot paroh la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, citat de adevărul.ro .
Alimente și activități interzise după Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului 2022
După Lăsata Secului, încece Postul Nașterii Domnului, perioadă în care anumite alimente considerate „de dulce” sunt interzise, iar creștinii trebuie să se abțină și de la anumite activități.
În Postul Crăciunului 2022 nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte, potrivit condoleanțe.ro.
Activități de la care creștinii trebuie să se abțină
- În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte.
- În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Nașterii Domnului, relațiile intime sunt interzise