Când pică Moşii de vară şi ce se dă de pomană în această zi? Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 25 iul 2022, 22:25
Iata ce se da de pomana de Sâmbăta Morților

Moșii de vară sau Sâmbăta Morţilor este ziua în care se spune că sufletele morților se întorc pe pământ.

Înainte de Duminică Rusaliilor creștinii sărbătoresc "Moșii de vară", dedicată pomenirii morților. În acest an, Moşii de vară pică pe 19 iunie.Astfel, în această zi se vor avea loc Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire.

Tradiţii şi obiceiuri de Moşii de vară

Tradiția spune că în această zi sufletele mortilor revin pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita. Astfel, spiritele îi vor ocoli.

In Sambata Mortilor, sufletele trecute in nefiinta, vin sa se hraneasca cu bucatelor oferite de credinciosi ca pomana.

Astfel, se vor aprinde lumanari la mormintele celor dragi trecuti in nefiinta, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

In aceasta zi este bine sa lucrezi in aceasta zi, altfel, va innebuni.

Citeste si: Inaltarea Domnului, 10 iunie 2021. Ce anume nu trebuie sa faceti pentru a va merge bine tot restul anului!

Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor?

În ziua  Mosilor de vara  se deau de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este considerată pomană și orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvantate de preot printr-o molitva deosebita.

Există două sâmbete în cursul anului bisericesc dedicate pomenirii morților: Sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbătă dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor), potrivit crestinortodox.ro.

Aceste zile poartă denumirea populară de de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară"), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor.

Înainte de Duminicia lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare se sărbătoreaște Înfricoșătoarea Judecată.

Citeste si: Cum va fi vremea de Rusalii. Meteorologii au anunțat prognoza pentru zilele de 20 și 21 iunie

Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbătă Rusaliilor sau "Moșii de vară") este ziua în care Biserica face pomenirea generală a morților și se roagă pentru ei, ca să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este sărbătorită în duminica următoare.

Citeste si: Inaltarea Domnului 2021. Iata ce traditii trebuie sa respecte credinciosii pentru a le merge bine tot anul!