Când pică Paștele catolic și cel ortodox în aceeași zi? Calendarul pe următorii ani

Autor: Bianca Vidoi

Când pică Paștele catolic și cel ortodox în aceeași zi?

Sursa: Unsplash

În anul 2024, Paștele ortodox este celebrat la peste o lună distanță de Paștele catolic, însă există și ani în care cele două sărbători pică în aceeași zi.

Creștinii celebrează Paștele la data de 5 mai 2024, în timp ce catolicii îl sărbătoresc mai devreme cu peste o lună, la data de 31 martie 2024. Din acest motiv, elevii ce sunt catolici nu vor avea vacanță de Paște în perioada Paștelui catolic, ci în perioada Paștelui ortodox, distanța dintre cele două sărbători fiind una considerabilă. Iată care va fi următorul an în care o să fie celebrat Paștele catolic și cel ortodox în aceeași zi.

2025 este următorul an când Paștele catolic și cel ortodox pică în aceeași zi 

În anul 2024, Paștele ortodox este celebrat la data de 5 mai, cu o lună mai târziu față de Paștele catolic, ce este sărbătorit la data de 31 martie, însă există și perioade în care cele două sărbători sunt prăznuite în aceeași zi. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este realizată în zile diferite în majoritatea anilor deoarece pentru calcularea sărbătorilor pascale se folosesc două calendare diferite. 

Paștele ortodox este calculat în funcție de calendarul iulian, în timp ce Paștele catolic este calculat după calendarul gregorian, însă există și situații în care Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este pomenită în aceeași zi. În anii 2010, 2011, 2014 și 2017, Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă au serbat Sfintele Paști în aceeași zi.

După 8 ani de la ultima dată la care Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a fost celebrată în aceeași zi de către creștini și catolici, la data de 16 aprilie, credincioșii vor avea parte de o celebrare comună și

în anul 2025, când Paștele este sărbătorit la data de 20 aprilie. În ultimii ani s-a observat că cele două sărbători pot fi sărbătorite la distanțe cuprinse între 1 și 5 săptămâni, dar și în aceeași zi. Anul 2028 va fi următorul în care Paștele catolic și cel ortodox vor pica în aceeași zi, după prăznuirea acestora din anul 2025.

Iată calendarul Paștelui ortodox pe următorii ani:

Paștele Ortodox 2024 – duminică 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – duminică 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – duminică 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – duminică 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – duminică 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – duminică 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – duminică 28 aprilie

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Paștele ortodox 2024: Pe ce dacă pică Învierea Domnului și câte zile libere vor avea românii

Iată calendarul Paștelui catolic pe următorii ani:

Paștele Catolic 2024 – duminică 31 martie
Paștele Catolic 2025 – duminică 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – duminică 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – duminică 28 martie
Paștele Catolic 2028 – duminică 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – duminică 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – duminică 21 aprilie

Când cade Paștele în 2025

Paștele ortodox și cel catolic sunt celebrate în aceeași zi în anul 2025, astfel ambele vor pica la data de 20 aprilie. Pentru a celebra Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii vor ține post în perioada 3 martie- 19 aprilie 2025, astfel încât să se pregătească sufletește și trupește pentru însemnătatea aparte a zilei de Paște. Astfel, credincioșii o să renunțe la alimentele de origine animală, precum lapte, ouă, carne, unt, smântână și introduc în rutina lor zilnică rugăciunea.

Lăsatul secului de carne va avea loc la data de 27 februarie 2025, iar începând din acea zi, credincioșii nu mai pot consuma carne, însă timp de o săptămână, până la data de 3 martie pot consuma produse lactate. În perioada 24 februarie-27 aprilie 2025, credincioșilor le este interzis să organizeze nunți, mai exact după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma, potrivit doxologia.ro.

De ce Paștele nu are dată fixă

Paștele este celebrat anual la o dată diferită, în comparație cu Crăciunul, ce are o dată fixă, pe 25 decembrie. Creștinii calculează Învierea Mântuitorului Iisus Hristos în funcție de calendarul iulian, însă mai există câteva elemente ce ajută la calculul zilei de Paște. În cadrul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea s-a decis ca Paștele că pice întotdeauna în duminica după luna plină a echinocţiului de primăvară. 

Dacă se întâmplă ca Sfintele Paști să pice în aceeași zi în care este celebrat Paştelor iudeilor, adică a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic, atunci Paștele este mutat în următoarea zi de duminică. Ziua în care este prăznuită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos variază cu aproximativ 14- 15 zile în fiecare an, astfel Paștele poate pica cel mai devreme la începutul lunii martie sau cel mai târziu la începutul lunii mai, potrivit fanatik.ro.