Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 21 ian 2023, 05:15

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023

Sursa: PixaBay

În 2022, Paștele catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie, iar cel ortodox va fi celebrat la o săptămână distanță, pe 24 aprilie. Iată când va pică Paștele în 2023.

Paștele ortodox și catolic nu pică în fiecare an pe aceeași dată. De asemenea, Învierea este prăznuită în fiecare duminică, cu câteva excepții, în duminica Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătorește pogorarea Duhului Sfânt, în Duminica Floriilor, pentru că atunci se sărbătorește intrarea în Ierusalim, iar apoi dacă într-una dintre duminici cade sărbătoare împărătească, precum Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos, atunci se anuleaza însemnătatea de praznic al Învierii pe care o are duminica și se prăznuiește doar sărbătoarea care coincide într-o zi de duminică, potrivit crestinortodox.ro  Când pică Paștele în 2023?

Când pică Paștele în 2023

În 2023, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 9 aprilie, iar cel ortodox va fi celebrat la o săptămână distanță, pe 16 aprilie.

Zilele libere de Paște în 2023 

Cu ocazia sărbătorilor pascale, românii vor avea două zile libere de la stat, mai cu seamă, în Vinerea Mare, vinerea dinainte de Paște, care anul acesta pică pe 22 aprilie, în cazul Paștelui ortodox, dar și ziua de luni, a doua zi după Paște.

Este bine cunoscut faptul că prima zi de Paște este întotdeauna duminica.

Citeste si: Ce nu ai voie sa faci în Joia Mare. Calendar creștin ortodox joi, 21 aprilie 2022. Obiceiul pe care îl respectă toți credincioșii în Joia Neagră

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui, 2023

Zilele cu dezlegare la pește în 2023. În Postul Paștelui sau Postul Mare, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la pește doar de două ori. De Buna Vestire, adică pe 25 martie, care este sărbătoare cu zi fixă, și de Florii sau Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare prăznuită în duminica de dinaintea Paștelui.

 

 

Citeste si: Paște 2022. Rugăciunea care se rostește în Joia Neagră – ultima zi a lui Iisus Hristos pe Pământ. Ce rugăciune a spus Mântuitorul în Grădina Ghetsimani

 

 

Taguri: