Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 08 dec 2020, 12:24
Cand pica Pastele in 2021 la ortodocsi si la catolici
Sursa: Captură KANAL D

Data la care se sarbatoreste Pastele este diferita de la an la an. Afla cand pica Pastele in 2020 la ortodocsi si la catolici.

Pastele Ortodox este sarbatorit, in fiecare an, in duminica imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara.
Insa daca aceasta duminica se suprapune Pastelor iudeilor (14 Nisan – a saptea luna a anului ecleziastic si prima luna a anului civil in calendarul ebraic), Pastele Ortodox va fi mutat in duminica urmatoare.

Pastele crestin este momentul in care praznuim "omorarea mortii, sfaramarea iadului si incepatura altei vieti vesnice si saltand il laudam pe Mantuitorul, pe cel unul binecuvantat si preamarit, Dumnezeul parintilor nostri".

Postul Pastelui, adica postul dinaintea Invierii Domnului, este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, in popor, este numit, în general, Postul Mare si aduce aminte de postul de 40 de zile tinut de Mantuitor inainte de inceperea activitatii sale mesianice.

Cand pica Pastele Ortodox in 2021 si in urmatorii ani: 

2021- 2 mai
2022- 24 aprilie
2023- 16 aprilie
2024- 5 mai
2025- 20 aprilie
2026- 12 aprilie
2027

- 2 mai
2028- 16 aprilie
2029- 8 aprilie
2030- 28 aprilie

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cum se calculeaza data Pastelui crestin

Calcularea datei la care crestinii sarbatoresc Pastele crestin depinde de doua fenomene naturale, unul cu data fixa – echinocțiul de primavară, iar altul cu data schimbatoare – luna plina.

Aceasta din urma face ca data Pastelui sa varieze in fiecare an. In plus, utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sarbatori la catolici si ortodocsi.
Utilizarea a doua calendare diferite explica decalajul acestei sarbatori la catolici si ortodocsi. Biserica Catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian, in timp ce Biserica Ortodoxa calculeaza acelasi eveniment astronomic dupa calendarul iulian (pe rit vechi).

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

Cand se va sarbatori Pastele ortodox si cel catolic in 2021

Duminica Floriilor semnifică intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt praznuite cu o saptamana inainte de Paste. Astfel, Sarbatoarea de Florii la ortodocsi pica, in anul 2021, pe data de 25 aprilie, iar la catolici, pe 28 martie.

Pastele Ortodox va fi sarbatorit in 2021, pe data de 2 mai, iar Patele Catolic va fi celebrat pe data de 4 aprilie.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.